Laatste wijziging: 1 februari 2024.
U vindt hieronder mijn selectie van links welke ik interessant vind. Het is geen complete lijst van alle musea of WW2 oorlogsites maar vooral gericht op oorlogsgraven in Europa.
Adoptiegraven
Adoptiegraven Cwgc
Op diverse burgerbegraafplaatsen in Nederland vind u tevens oorlogsgraven. Dit staat aangegeven bij de ingang door middel van een bordje “Oorlogsgraven”. Via deze link kunt u informeren of de betreffende graven te adopteren zijn.
Adopteer een Nederlands oorlogsgraf
De Stichting Respect Adoptie Oorlogsgraven zorgt sinds 2021 voor meer contact tussen de Oorlogsgravenstichting en adoptanten én tussen adoptanten onderling. Bijvoorbeeld door activiteiten te organiseren als (online-) informatiebijeenkomsten en gezamenlijke bezoeken aan culturele instellingen. Lees er alles over op deze pagina.Een belangrijk streven van de stichting is dat steeds meer mensen een Nederlands oorlogsgraf adopteren. Met de adoptanten wil de stichting een community creeëren waarin men elkaar ontmoet en van elkaar leert. Hier wordt ook scholing aangeboden, bijvoorbeeld een workshop genealogisch onderzoek. Naast online- worden ook fysieke contactmomenten georganiseerd, zoals een bezoek aan het herdenkings- en educatiecentrum bij Nationaal Ereveld Loenen.Meer weten? Of wilt u een graf adopteren? Mail naar: adoptie@ogs.nl en sluit je aan op Facebook.
Nederlandse slachtoffers
Herinneringscentra en musea
Herinneringscentrum Kamp Westerbork
In een klein museum kunt van alles zien en lezen over het kamp. Af en toe zijn er aparte exposities. Bij de entree is de busrit inbegrepen om naar het voormalige kampterrein te komen. Wie van wandelen houdt gaat via de mooie verharde paden dwars door de bossen naar het kampterrein. Zo zie je ook nog iets van de sterrenwacht.Op het voormalige kampterrein vind je de oude kampwoning van Albert Gemmeker. Dit is 1 van de weinige authentieke delen die nog over zijn van het kamp. Voor de rest is het afgebroken. Toch valt er nog van alles te zien zoals een oude wagon waarin de joden vervoerd werden, deels opgebouwde barakken. Aan het einde een wachttoren en een stuk rails als herdenkingsmonument.
Holocaust
Eerste en tweede wereldoorlog Duitse zijde
Findagrave deutscher-soldatenfriedhof-ysselsteyn
Handige site als je informatie wil over de gesneuvelden op Ysselsteyn. Zoek op naam of overlijdens/geboortedata en je vindt zo de persoon waarover je info wil.
Eerste wereldoorlog geallieerd
Diversen