Indeling Ysselsteyn

Ysselsteyn heeft een afwijkende indeling ten opzichte van de meeste begraafplaatsen.
Zo begin je bijvoorbeeld niet bij vak A bij binnenkomst rechts, maar bij vak CH .
De indeling was uiteraard wel logisch begonnen door rechts als 1e vak met A te beginnen. Maar doordat er zoveel Duitsers begraven moesten worden zijn ze vakken erbij gaan maken op diverse plekken. Vak CH is toen bijvoorbeeld voor vak A-B-C-D aangelegd.

Onder water

Nu had dit alles ook in een logische volgorde kunnen gebeuren maar de weersomstandigheden in combinatie met het glooiende veld en een slechte drainage zorgde ervoor dat bepaalde delen onder water kwamen te staan. Hierdoor konden ze niet verder op die locatie en zijn ze op droge plekken verder gegaan. Hierdoor is op een aantal plekken de logische indeling verloren gegaan.
Zo loop je bijvoorbeeld vanaf vak AG 4 vakken omhoog en 6 naar links om bij vak AH te komen, terwijl je ze logischerwijs naast elkaar zou verwachten.
Of van AT bijna geheel achterin naar AU geheel rechtsvoor. Het bijgevoegde plattegrondje zorgt voor wat meer duidelijkheid.

Oude planning

De bedoeling was om een groot rechthoekig veld te maken waar rechtsvoor begonnen werd met vak A.
Vakken A tot en met Z liggen logisch, dan gaat het over in vak AA, dat ging goed tot AD. Gelijktijdig met vak A is er links begonnen volgens planning met vak AZ en daarnaast BA tot en met BZ. Dit is ook nog volgens een logische indeling.
Aan de zijkanten zouden halve vakken komen met aanduiding STA-STB-STC enzovoort. De letters S zijn vervallen en er is TA-TB-TC van overgebleven. Deze vakken zijn ondertussen uitgebreid en heten nu TA/TAA, TB/TBB enz enz.

Kortom, alles voor het centrale plein met hoofdkruis is nog redelijk volgens de originele planning en logisch, als je de eerste rij niet meeneemt die op een later tijdstip voor de eerste vakken zijn komen te liggen. Na het centrale plein links is nog weinig logica in te vinden.
Print het onderstaande kaartje uit als je op zoek gaat naar een bepaald vak of kijk vooraf goed op de sinds kort aanwezige kaart op de begraafplaats.

Aantal graven

Elk vak kan maximaal 350 graven bevatten al bevatten de meesten er “maar” 300.
Sommige vakken zijn opgedeeld in 2 delen en hebben dubbele letters gekregen. Dit zijn bijvoorbeeld de vakken TJ/TJJ TL/TLL.
Een paar vakken hebben 2 lettercombinaties. AO/AE, CF/AN en CN/CU. Dit laatste vak was eigenlijk als tijdelijk vak bedoeld waarvan men verwachtte dat deze slachtoffers nog gerepatrieerd werden.

Ook zie je soms een bepaald graf op internet of in boeken aangeduid met de letter STA+rijnummer+grafnummer. Vak STA ga je niet vinden. Vak TA echter wel. In dit vak vind je 1 graf met de letters STA. Dit is dus volgens het oude systeem, maar waarom ze dit voor dit ene graf niet doorgevoerd hebben naar TA is mij niet duidelijk.

Plattegrond Ysselsteyn

Kameradengraven

De kameradengraven vind je halverwege de begraafplaats op de 2 dwars paden. In totaal vind je 34 van dit soort graven. Hier zijn gesneuvelden begraven die bijvoorbeeld dichtbij elkaar gesneuveld zijn in een schuttersput, loopgraaf of bij een vliegtuigcrash. In één geval is het een “in memoriam” graf welke dus leeg is.
De meeste sneuvelden hebben elk een eigen steen, maar sommigen liggen met 2 tot 8 personen onder een steen. Soms is dit een rechthoekige steen met daarop alle namen, maar ook zijn er kruisen met bijvoorbeeld daarop de tekst “Acht Deutsche soldaten” wanneer ze niet meer afzonderlijk geïdentificeerd konden worden.

Plattegrond Ysselsteyn

In de onderstaande tabel kun je alle letters aanklikken welke je naar een nieuwe pagina leidt met daarop wat informatie over het betreffende vak.
Dit bevat diverse data zoals het aantal graven, het aantal onbekende soldaten, waar het gros gesneuveld is en andere informatie. Uiteraard is dit continu in aanbouw en zal het een poos duren voor alles actief en up to date is. De letters in oranje zijn aanklikbaar en linken naar een andere pagina.
De pagina’s worden ook regelmatig aangevuld wanneer er “nieuwe” informatie bekend is.

Indeling Ysselsteyn

Rij 1Rij 2Rij 3Rij 4HoofdpadRij 5Rij 6Rij 7Rij 8
CN/CUCVCWCXAPBosBosBos
CQCRCSCTARBosBosBos
CMAMCOCPATBosBosBos
BosCJCKCLAXBosBosBos
BosCGAKALAQBosBosBos
BosAHAIAJTEBosBosBos
TL/TLLCACBCCABACADAO/AE
TJ/TJJBXBYBZYZAACF/AN
TH/THHBUBVBWVWXAF
KameradengravenKameradengrafKameradengrafKameradengrafHoofdkruisKameradengrafKameradengrafKameradengrafVerzamelgraf
TF/TFFBRBSBTSTUAG
TD/TDDBOBPBQPQRTCC/TC
TB/TBBBLBMBNMNOTAA/TA
BHBIBJBKIJKL
BDBEBFBGEFGH
AZBABBBCABCD
CDCECI1914-1918InfobordGinkgoboomCHAVAU
BosrandBosrandBosrandBezoekerscentrumEntreeWit gebouwBosrandBosrandBosrand

Bronvermelding getoonde informatie in bovenstaande tabel:

 • Database Find a Grave Ysselsteyn (Fred vd Munckhof)
 • Ancestry
 • Boek: Ysselsteyn Hans Sakkers
 • Eigen foto’s
 • Oorlogsslachtoffers.nl (Richard Schoutissen)

Disclaimer: Alle info wordt met de groots mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Doch kan ik fout geteld hebben of graven over het hoofd hebben gezien die wel in een bepaalde categorie vielen en ik ze daar niet bij telde. Ik controleer regelmatig op nieuwe info en maak correcties waar nodig.

Alle vermelde cijfers omtrent aantallen zoals:

– Aantal vrouwen in vak XX
– Aantal Nederlanders in vak XX
– Aantal kindsoldaten in vak XX

– etc etc

is afkomstig uit mijn database welke alle graven op Ysselsteyn omvat. Hieruit kan ik eenvoudig de benodigde info halen en zo tot een droge lijst met bepaalde data komen. Dit is handig maar ook meteen een risico, als de ingevoerde info niet compleet is kun je verkeerde conclusies trekken. Ik durf met 100% zekerheid te zeggen dat de info niet compleet is en dat alle info benoemd in mijn tabellen bij benadering is. Veel info is niet bekend door de aanwezigheid van onbekende soldaten [Ein Deutscher soldat] maar ook door het ontbreken van bepaalde info over bekende soldaten of foutieve informatie is het nooit compleet of 100% correct.

Gepubliceerd op: 13 juni 2020. Auteur: John van den Boogaart. Laatst gewijzigd op: 1 februari 2024.

Leestijd: 4 minuten

2 gedachten over “Indeling Ysselsteyn”

 1. Geweldige site, zeer onder de indruk – merk echter dat de doorklik-link naar vak AF niet werkt.

  Verder nog een vraag i.v.m. een onderzoeksproject: in Purmerend wordt op 26/4/1945 een een Duitse deserteur geexecuteerd. Over die executie wordt vermeld: “26 april, des namiddags omstreeks half vijf is een Duitsche deserteur door de Weermacht neergeschoten op de Nieuwstraat op den hoek van School B. Zijn lijk werd per vrachtauto naar elders vervoerd”.

  Ik vermoed dat het stoffelijk overschot van Purmerend naar Alkmaar is overgebracht en daar begraven (op vermoedelijk 26 of 27 april 1945). Ik probeer al een tijdje achter de naam en rang te komen van deze Duitse militair. Hoor graag of er een link te leggen is tussen in Alkmaar begraven militairen rond 26-27 april 1945.

  Beantwoorden

Plaats een reactie