Laatste wijziging: 1 februari 2024.
Heb je een vraag betreffende deze site of over gesneuvelden op site neem dan eerst een kijkje in onderstaande FAQ. Hier wordt je vraag misschien al in beantwoord. Staat je vraag er niet tussen, stuur dan een berichtje via de contacpagina. Nieuwe vragen worden regelmatig toegevoegd.
FAQ Ysselsteyn
Waar kan ik namen opzoeken van gesneuvelden?
De handigste manier is via Find a Grave.
Hier staan alle namen van de gesneuvelden die op Ysselsteyn liggen.
Wat zijn de openingstijden van de begraafplaats?
Officiële tijden zijn van 09.00 tot 17.00. Het bezoekerscentrum is veelal geopend tussen die tijden. In principe kun je altijd tussen zonsopgang en zonsondergang de begraafplaats op.
Liggen hier enkel Duitsers?
Nee. Hoewel de meesten de Duitse nationaliteit hadden liggen er ook veel Oostenrijkers, Hongaren, Tsjechen, Noren, Denen en nog een aantal nationaliteiten. Ook vind je er +- 600 (voormalig) Nederlanders. Nederlanders die voor de vijand gingen werken en hierdoor stateloos werden. Maar ook NSBers vind je hier.
Waar kan ik de SSers vinden?
Verspreid over de begraafplaats. Deze liggen niet bij elkaar in 1 of meerdere vakken.
Zijn deze SSers herkenbaar?
Ja en nee. Alle graven zijn gelijk. Ze bevatten een naam-geboortedatum-overlijdensdatum-rang en grafidentificatie (Nummer + letter).
Ze bevatten geen onderdelen dus je moet enigszins thuis zijn in het lezen van afkortingen van de rangen om ze te herkennen. In deze database kun je alle rangen vinden die op Ysselsteyn aanwezig zijn.
Waar kan ik alle Nederlanders vinden?
Ook hier idem aan de SSers, deze zijn verspreid over de hele begraafplaats.
Zoek je een bepaald persoon dan raad ik je aan om de database van Find a grave te raadplegen. Wil je weten waar er veel bij elkaar liggen? Stuur dan maar een berichtje via de contactpagina.
Er ligt ook een baby hoorde ik, waar ligt hij begraven?
Anthonius Simons vak Q. Rij 12. Graf 278.
Dit is echter niet het enige kind dat er ligt. De meeste websites en facebookpagina's reppen over 1 a 2 kinderen en praten elkaar na maar vermelden niks over de tientallen andere kinderen die hier liggen. De trieste waarheid is dat hier minimaal 43 burgerkinderen liggen. Ik spreek over minimaal daar niet alle graven bekend zijn en ik er ook gemist kan hebben. Van deze 43 zijn er 20 onder de 1 jaar. Er liggen dus 20 baby's. In dit artikel kun je alle namen en leeftijden vinden van deze kinderen.
Is er een vak met veel burgers?
Ja. In vak AX vanaf graf 1 tot ongeveer 100 vind je hoofdzakelijk burgers. Voornamelijk geïnterneerde Duitsers die in kamp Vught zijn overleden.
Kamp Vught was toch een concentratiekamp? Ja klopt, maar na de bevrijding van Brabant werd kamp Vught omgevormd tot interneringskamp en hier werden talloze Duitse burgers opgesloten die geëvacueerd zijn uit Duitsland door de geallieerden. Ook zaten hier (vermeende) NSBers en politieke gevangenen die verdacht werden van collaboratie.
Deze overleden door ziektes en ondervoeding en werden naast het kamp in een aparte begraafplaats begraven. Deze zijn nadien overgebracht naar Ysselsteyn. Sommigen zijn echter wel terug naar Duitsland gegaan.
Wat is de hoogste rang op Ysselsteyn?
General Leutnant. Daarnaast vind je enkele General Majors en een General arzt.
Liggen er ook vrouwen?
Ja, er liggen ongeveer 120 vrouwelijke slachtoffers. >50 hiervan zijn Wehrmachthelferinnen. Anderen postbeambten en burgers.
Waar haal jij je informatie over gesneuvelden vandaan?
Hoofdzakelijk uit openbare bronnen. Vaak is deze gefragmenteerd. Op Find a grave staat vaak wel wat informatie. Dan in oude kranten van 1940 tot 1945 al zijn kranten uit die tijd niet de meest betrouwbare bronnen.
Ancestry (betaalde versie) geeft ook weer fragmenten, bijvoorbeeld over doodsoorzaak en locatie. Daarnaast is er veel in boeken te vinden. Al deze informatie kun je met elkaar vergelijken en controleren.
Algemene vragen
Wat zijn de mooiste begraafplaatsen om te fotograferen?
Alle meningen verschillen, gelukkig.
Maar ik vind Tyne Cot (B) (WW1 geallieerd) in Vlaanderen een mooie begraafplaats met veel mooie elementen.
Kriegsgräberstätte Weeze (D) is in de maanden maart/april/mei erg mooi met de paarse heide.
Dit geldt ook voor Hooglede (B) en Lommel (B). Er is daar van alles te fotograferen naast de vele kruisen.
Margraten (NL) is ook erg fraai om te fotograferen met de duizenden witte kruisen en alles eromheen.
Mag je zomaar overal fotograferen?
Als de betreffende begraafplaats gewoon geopend is en er geen verbodsborden hangen dan is het geen probleem. Bedenk echter dat niet iedereen (overige bezoekers) herkenbaar in beeld wil komen. Respecteer de graven en de begraafplaats ansich. Verniel niks, neem niks mee en als je iets verplaatst om een foto te maken zet het dan ook weer terug. Voorbeeld, een bloemetje of krans die voor de naam staat van het graf. Even tijdelijk opzij zetten is geen probleem maar zet het terug!
Mag je zomaar over de graven lopen?
Op vele oorlogsbegraafplaatsen zijn niet echt wandelpaden langs de graven. Veelal vanwege ruimtegebrek waardoor je min of meer gedwongen wordt over de graven te lopen als je een bepaald graf wil bezoeken. Als de begraafplaats een groot grasveld is met enkel kruisen is het geen probleem om dit te doen. Zijn er duidelijke wandelpaden of zijn de graven afzet blijf er dan van weg.
Hoe kan ik een graf adopteren?
Via 1 van deze websites op mijn Linkspagina kun je een graf adopteren. Op Margraten is momenteel (begin 2021) zelfs de wachtlijst gesloten vanwege de erg hoge animo.
Website vragen
Ik mis diepgaande artikelen, komen die nog?
Nee. Ik houd het bij beknopte artikelen met een leestijd van enkele minuten. Naast een tijdgebrek, motivatiegebrek om uren achter de pc te zitten, zit ik liever in het veld om te fotograferen en zelf boeken te lezen over allerlei gebeurtenissen. Daarnaast is de gemiddelde kijktijd op websites 1 a 2 minuten waarna mensen alweer doorklikken. Korte verhalen zijn de moeite waard om te schrijven dus. Voor diepgaande artikelen over graven en begraafplaatsen verwijs ik naar Dodenakkers.nl, Traces of war enz.
Ik plaats een reactie op een artikel maar deze is niet zichtbaar, hoe kan dat?
Alle reacties keur in handmatig goed. Hoofdzakelijk om ervoor te zorgen dat er geen spam en viruslinks geplaatst worden. Daarnaast laat ik reacties met haatdragend taalgebruik richting wie dan ook niet door.
Er werkt iets niet, hoe los ik dat op?
Stuur even een mailtje via de contactpagina. Bij voorkeur met de link naar de betreffende pagina en eventueel een screenshot van het probleem.