Deutscher Soldatenfriedhof Langemark

Ruim 44000 Duitse slachtoffers uit de 1e wereldoorlog zijn begraven op de Soldatenfriedhof Langemark. Tevens liggen er 2  Britten, A. Carlill en L.H. Lockley. Je kunt deze begraafplaats vinden aan de Klerkenstraat in het plaatsje Langemark. Langemark ligt  enkele kilometers ten noorden van Ieper.

Studentenfriedhof

Het grootse deel van de slachtoffers [bijna 25000] ligt in een massagraf welke je ziet liggen als je binnenkomt. De naam Studentenfriedhof is ontstaan omdat er een “relatief groot” aantal jonge studenten (vrijwilligers) liggen welke geen partij waren voor het beroepsleger en dus massaal sneuvelden bij de eerste slag. Naar schatting zijn het ongeveer 600 studenten die hier zijn gesneuveld en begraven. Sommige bronnen spreken echter over 3000 studenten, anderen over 3000 vrijwilligers waarvan +-20% student was.

Gasaanval 1915

Vanaf deze locatie werd op 22 april 1915 de eerste grote chloorgas aanval gevoerd door de Duitsers. Deze datum wordt nog steeds gezien als start van chemische oorlogsvoering.
Om de oude loopgraaf te visualiseren zijn er betonblokken neergezet met daarop de namen van de verschillende legerafdelingen die hebben meegeholpen tijdens de bouw van deze begraafplaats.

Op de begraafplaats zie je tevens een 3-tal originele bunkers[schuilplaatsen] liggen welke een paar keer van zijde wisselde omdat het front verschoof. Deze schuilplaatsen zijn gerestaureerd en hebben een nieuwe betonlaag gekregen waardoor ze er nu nog als nieuw uitzien.

WW2

Op 1 juni 1940 bracht Adolf Hitler een bezoek aan oa de begraafplaats in Langemark. Tijdens de eerste wereldoorlog hadden ze een zware kluif aan Ieper en zijn er vele slachtoffers gevallen rondom Langemark. Volgens een mythe vielen de vrijwilligers de vijand aan bij Langemark terwijl ze het ‘Deutschland‘ lied zongen. Op 7 mei 1943 werd een Vlaamse waffen SS eenheid, de ‘6. SS-Freiwilligen-Sturmbrigade “Langemarck’ opgericht.
Deze werd gevormd uit het Vlaamse legioen. Vrijwilligers die aan Duitse zijde tegen de Russen vochten.
De naam Langemarck was een verwijzing naar dit dorpje tijdens WW1.  In oktober 1944 werd de eenheid omgevormd tot  ’27. SS-Freiwilligen-Grenadier-Division Langemarck’.

Bronnen: