Deutscher Soldatenfriedhof Hooglede

Laatste wijziging: 1 februari 2024.


Hooglede

In het Belgische plaatsje Hooglede te West-Vlaanderen ligt een Duitse begraafplaats met 8241 slachtoffers uit de 1e wereldoorlog. 
De begraafplaats werd in 1917 aangelegd en tussen 1932 en 1937 uitgebreid. Veel toenmalige Duitse begraafplaatsen zijn opgeheven en samengevoegd tot 4 grote waarvan de Hooglede de kleinste is qua aantal slachtoffers.  De 3 grootste Duitse begraafplaatsen naast Hooglede zijn, Vladslo, Langemark en Menen. Deze herbergen enkel WW1 slachtoffers.  Er zijn nog diverse kleine gecombineerde begraafplaatsen in Wallonië waar er naast Duitsers ook Fransen liggen.

Onthaalpavilioen

In 2018 is aan de linkerzijde van de begraafplaats een onthaalpaviljoen geopend. Een spierwit kunstwerk met er rondomheen een ‘gebroken’ betonnen vloer welke breekbaar land moet voorstellen.
Nu heb ik niets met kunstwerken en ook deze valt daaronder. Naar mijn mening heb je niet goed gekeken naar Duitse begraafplaatsen als je het een goed idee vindt om hier een spierwit modern gebouw naast te zetten. Alle Duitse begraafplaatsen die ik bezocht heb zijn ingetogen, hebben donkere gebouwen en veelal donkere grafstenen cq kruisen. Als het kunstwerk nu zwart of donker bruin was geweest dan was het al stukken beter. Het spierwitte past bij geallieerde begraafplaatsen. Strak wit marmer, witte stenen enzovoort is typisch voor dat type begraafplaatsen.  Ik ben er doorheen gelopen en wist niet goed wat ik er mee moest. Tot ik een deur zag met daarachter een openbaar toilet. Perfect, het is een veredeld toiletgebouw. 

Is er dan niets positiefs? Ja wel. Er ligt een ruime parkeerplaats naast en er staan voldoende informatieborden in 4 talen. 

Entree begraafplaats

Je kunt op diverse plekken de begraafplaats op. Links bij het onthaalpaviljoen is het hek weggehaald, centraal door het poortje en rechts door een dienstingang. 
Centraal is het mooiste omdat je dan meteen zicht hebt op de ehrenhalle en de paarse winterheide die ook hier groeit. Deze heide is vooral in de maanden februari tot april mooi paars, afhankelijk van het weer rond die tijd. Een nadeel van de winterheide is dat het er troosteloos uitziet wanneer niet in bloei staat. Ergo, bezoek het vooral eens tijdens deze maanden.

Johan Grohs

De slachtoffers liggen 2 aan 2 met de namen op 1 steen. Onder de namen staat het grafnummer. Voor je de begraafplaats oploopt zie je op de informatieborden wat verhalen staan over Johan Grohs. 
Johan werd op 5 september 1914 ingelijfd bij de machinegeweren cie van het 30ste infanterieregiment. Hij schreef diverse brieven aan zijn familie dat hij niet kon wachten ten strijde te trekken voor het vaderland en indien noodzakelijk een heldendood te sterven. Enkele maanden later in april 1915 werd hij getroffen door granaatscherven en anderhalve week later stierf hij in een veldlazeret. Johan is 18 jaar oud geworden.

Je vindt zijn graf op de laatste rij bij de ehrenhalle. Nummer 8201, als naam staat er Johan Gross op zijn steen.

Ehrenhalle

Aan de achterzijde van de begraafplaats staat de ehrenhalle welke in 1937 is gebouwd. Aan de linkerzijde in deze ehrenhalle is een gedenkruimte met centraal een steen met daarop een schrijn. Op de steen staat de tekst ‘Hier Ruhen Deutsche Soldaten’. De toegangsdeur kan gesloten zijn, links staat een bordje met een adres waar je de sleutel kan ophalen indien gewenst.

Praktische informatie

Adres:België, Hooglede. Straatnaam-Beverenstraat 70
Openingstijden: Zonsopgang tot zonsondergang.
Parkeren: Ruime parkeerplaats links van de begraafplaats.
Verdere informatie: Toilet aanwezig.

Plaats een reactie