Laatste wijziging: 1 februari 2024.
In de laatste weken van de oorlog was het tempo hoog en de Duitsers konden hun eigen doden niet meer begraven. Op deze begraafplaats hebben de Amerikanen dit voor hen gedaan.
Geschiedenis Mönchengladbach
Op 1 maart 1945 trok het 9e Amerikaanse leger richting Mönchengladbach binnen en viel de stad. Zonder al teveel tegenstand werd Mönchengladbach en Rheydt ingenomen. De vernietigende bombardementen enkele dagen ervoor hadden hun werk gedaan.
Dit alles was onderdeel van operatie ‘Grenade’ welke begin februari werd ingezet met de bedoeling de Rijn over te kunnen steken. Hierna wilden ze samen met de Canadezen, die tijdens operatie ‘Veritable’ een stukje noordelijk vanuit Nederland kwamen, oprukken richting Berlijn.
Wat is er te zien?
Als je de begraafplaats op komt lopen, die ingeklemd ligt tussen 2 wegen(Louise-Gueury-Straße en Karrenweg), dan zie je meteen 3 grote houten kruisen. Rechts ervan loopt een verhard pad richting een groot informatiebord. Deze bestaat uit 5 panelen waarbij de middelste een beknopte beschrijving geeft van de begraafplaats. De 4 andere panelen bevatten op alfabetische volgorde de namen van de 864 gesneuvelden op deze begraafplaats.
Je vindt er geen rangen of andere informatie dan naam+geboortedatum+overlijdensdatum.
Een paar meter achter het bord staat een gemetselde zuil met daarin een deurtje waarachter het grafregister ligt.
Doordat de Amerikanen de begraafplaats hebben aangelegd is hij verdeeld in 3 blokken van 300 graven. 12 rijen van 25 graven en hebben ze allen een eigen graf. Sommige grafkruisen worden reeds verzwolgen door bomen wat een niet alledaags beeld geeft.
Opvallende graven:
– Eduard Sellner blok A rij 6 graf 147. 16 jaar oud geworden.
– Heinz Bennert blok C rij 5 graf 124. 16 jaar oud geworden.
Praktische informatie
Adres: Louise-Gueury-Straße, Mönchengladbach
Openingstijden: Zonsopkomst-zonsondergang.
Parkeren kan in de Karrenweg.