Deutsche Kriegsgräberstätte Menen Wald

Laatste wijziging: 1 februari 2024.

De in 1917 door Duitse troepen aangelegde begraafplaats herbergt bijna 48.000 doden. Deutsche Kriegsgräberstätte Menen is hiermee de grootste Duitse begraafplaats qua aan gesneuvelden. 

Geschiedenis Menen wald

Zoals op vele plekken in Vlaanderen is rondom Menen hard gevochten en zijn aan beide zijden vele doden gevallen. De provisorisch aangelegde begraafplaatsen tijdens de oorlog waren regelmatig nevenschade tijdens massale artilleriebeschietingen. Hierdoor zijn vele gesneuvelden alsnog vermist geraakt of niet meer te identificeren. 

Menen is 4 jaar lang bezet geweest door de Duitsers. Waar bepaalde dorpjes en steden nog wel eens wisselden van zijde is Menen tot bijna het einde bezet gebleven. De naam Menen Wald geeft aan dat er tijdens de oorlog een bos nabij lag. In het plaatsje zelf waren meerdere veldhospitaals en de gesneuvelden werden voor 1917 tussen de burgers begraven op de begraafplaats achter het station.

Na de 3e slag om Ieper in 1917 werd de huidige “Meenen Wald” begraafplaats aangelegd en aan het einde van de oorlog lagen hier ~6340 Duitsers begraven. Heden liggen er bijna 48.000. De eerste gesneuvelden, de 6340, liggen nu bij elkaar in vak M. Dit vak vind je geheel rechts achterin.
De Duitsers die gesneuveld waren voordat deze begraafplaats werd aangelegd en dus overgebracht werden vanaf de burgerbegraafplaats te Menen, liggen in vak H. Vak H vind je geheel rechts naast de kapel voor vak M.
Wil je zoeken naar een bepaalde gesneuvelde op deze begraafplaats of gewoon eens kijken wie er allemaal ligt? De website Menenwald.be verschaft duidelijke info over alle gevallenen

In de jaren ’57 en ’58 van de vorige eeuw werden vanaf de 53 Duitse begraafplaatsen welke tot dan verspreid over België lagen, de gesneuvelden overgebracht naar Menen. Hiermee werd het aantal kleine Duitse begraafplaatsen teruggebracht naar 4 grote. Menen, Langemark, Vladslo en Hooglede. 

Wat is er te zien?

Geen grote witte zuilen, bogen en wanden met teksten en namen. Dit zie je enkel bij de geallieerde zijde zoals bijvoorbeeld Tyne Cot. Je komt binnen via een rood bakstenen gebouwtje met een ijzeren poort. Linksaf in het gebouwtje kun je de grafregisters in zien, het bezoeksregister tekenen en er hangen wat informatieborden in verschillende talen. Duits, Engels, Nederlands en Frans.

Door 3 halfronde ramen met gesmeed traliewerk ervoor kijk je op de kapel. Wanneer je weer naar buiten loopt loop je recht op de kapel af. Links en rechts liggen talloze platte grafstenen met maximaal 20 namen daarop. Her en der staan lavastenen kruisen die je op vele Duitse begraafplaatsen ziet. 

Dikke eiken staan her en der op de begraafplaats en drukken soms de grafstenen omhoog wat altijd een voor mij kenmerkend beeld geeft van een oude Duitse begraafplaats. Ook op Hooglede zie je dit gebeuren. Daar worden sommige kruisen zelfs verzwolgen door de bomen. 

De achthoekige kapel is uiteraard van binnen te bezichtigen. Zelfs bij 25 graden in de zomer voelt het koel en bedompt aan. Ik vind dat er altijd een aparte sfeer hangt in dit soort gebouwtjes op Duitse begraafplaatsen. 
De muren zijn met mozaïeksteentjes betegeld en vormen met goudkleurige steentjes op een grijze achtergrond diverse heilige symbolen. De achtzijdige middenzuil is omringd door 4 leeuwen. Verder zie je diverse kransen ter nagedachtenis aan de vele gesneuvelden. 

Rondom de kapel zie je 4×2 stenen liggen met daarop plaatsnamen. Van deze 50tal begraafplaatsen zijn de doden overgebracht naar Menen.

Praktische informatie

Adres: Groenestraat 363, 8930 Menen, België
Openingstijden: 08.00-17.00
Parkeren: Aan straatzijde zijn een paar parkeervakken. Erg beperkt helaas.  
Verdere informatie: Begraafplaats ligt redelijk achteraf en is bereikbaar via smalle boerenweggetjes of via een buitenwijk van Wevelgem.

Plaats een reactie