Duitse rangen en hun afkortingen op Ysselsteyn

Op de meeste graven in Ysselsteyn staat de rang of onderdeel van de gesneuvelde. Hieronder staan 2 lijsten van de Duitse rangen die ik tot op heden ben tegen gekomen. Let wel, de lijsten bevatten dus enkel rangen die je op Ysselsteyn kunt vinden. Sommige graven hebben geen rang, vaak zijn dit dan burgers. De lijsten zijn onderverdeeld tussen manschappen/onderofficieren en Officieren. Onderofficieren is dus tot en met sergeant-majoor en officieren beginnen vanaf Luitenant tot aan generaal.

SS-rangen

Sommige rangen kom je bij verschillende onderdelen van de Duitse krijgsmacht tegen en aangezien er zoveel verschillende onderdelen zijn is het categoriseren hierop voor mij ondoenlijk. De lijsten bevatten dus enkel de afkorting, volledige naam, uitleg (indien beschikbaar) en de NL-equivalent. 
De rangen zijn nooit voorzien van de letters SS. Bepaalde rangen komen echter enkel voor bij de SS of SA en hiervan dus aan de steen af te leiden of ze bij deze onderdelen dienden.
Het komt ook voor dat er bijvoorbeeld gewoon “Soldat” staat terwijl er een SSer begraven ligt met een andere rang. Wat de specifieke reden hiervan is is mij onduidelijk. 

Updates

De lijst is nog verre van compleet en zal ook nooit compleet worden van soldaat tot generaal van elk onderdeel als deze er niet liggen.  Daar is deze lijst ook niet voor bedoeld. Het is puur ter info om te laten zien wat voor diversiteit er ligt op Ysselsteyn, niet om een zoveelste lijst met rangen online te zetten. Ik update de lijst zoveel mogelijk. Bij elk bezoek kom ik wel weer “nieuwe” rangen tegen die ik fotografeer.

Van sommige rangen kon ik nog niet achterhalen wat ze betekenen. Googlen op afkortingen is lastig. De standaard afkortingen staan wel overal online, de afwijkende zijn niet/lastig te vinden.  Mocht je afkortingen in de lijst zien staan die nog niet ingevuld zijn, graag een reactie. Bij fouten ook graag een correctie. Vakken in fel geel twijfel ik aan de juistheid.

Afkortingen manschappen & Onderofficieren

Afkortingen Officieren