Duitse grafstenen

Waar de grafkruisen van de Amerikanen, de headstones van de Britten, Canadezen etc zo goed als allen uniform zijn zit er bij de Duitse oorlogsgraven veel verschil tussen de diverse begraafplaatsen. Soms zit er op de begraafplaats zelf al flinke verschillen tussen de stenen.

Je hebt onder de staande kruisen onderling al verschillende uitvoeringen en de liggende stenen zijn er ook in vele vormen, afmetingen en materialen.
Op deze pagina zie je de verschillende liggende stenen en kruisen die de Volksbund gebruikt. Uiteraard ben ik niet op elke Duitse begraafplaats geweest, dus het overzicht zal niet compleet zijn.
Soms zijn de verschillen miniem. De structuur kan anders zijn, het type gesteente, manier van beletteren. Op- of inliggend. Vorm, grootte, kleur, alles kan verschillen. Hieronder kun je dus een selectie van diverse stenen zien die je tegenkomt op de diverse Duitse begraafplaatsen.

Lavasteen

Niet alle stenen zijn donker en grauw. Ze kunnen lichtgrijs zijn, rood en soms ook zelfs wit.
Als je wel eens in de regio Ieper komt dan zul je vast en zeker wel eens witte Duitse graven gezien hebben tussen de witte geallieerde graven. Niet iedereen zal ze opmerken maar als je weet waar je op moet letten dan haal je ze er op afstand zo tussenuit. (veelal hebben ze een vlakke bovenzijde ipv een gebolde zoals de Britse etc)
Het gros is echter zwart/grijs. De staande (decoratieve) kruisen zijn veelal Lavastenen, Basalt. Een ruwe steen met grote poriën en zijn erg weerbestendig, Doordat er mos in kan groeien kan een begraafplaats onverzorgd overkomen, zeker als je deze vergelijkt met een Amerikaanse.

De ene begraafplaats gebruikt de kruisen als decoratie tussen de liggende stenen. Je ziet ze dan vaak met zijn drieën of vijven bij elkaar staan her en der verspreid over de begraafplaats. Daar liggen dus geen soldaten onder. Enkel als je een naam op het kruis ziet dan ligt er een gesneuvelde bij. In België zie je op WW1 begraafplaatsen veel liggende stenen met daarop 20 namen, bijvoorbeeld in Langemark, Vladslo en Menen. Je praat hier ook over erg grote aantallen gesneuvelden dat wanneer deze allemaal een steen zouden krijgen ze ruimte tekort komen.

Deze pagina zal steeds aangevuld worden wanneer ik weer andere types tegenkom.


Gepubliceerd op: 13 augustus 2022. Auteur: John van den Boogaart. Laatst gewijzigd op: 1 februari 2024.

Leestijd: 2 minuten

Plaats een reactie