Soldatenfriedhof Hürtgen

Op ongeveer 3,5 kilometer vanaf de Duitse begraafplaats Vossenack ligt de Duitse WW2 begraafplaats Hürtgen. De begraafplaats is aangelegd tussen 1951 en 1952 en herbergt 3001 oorlogsslachtoffers. 2925 daarvan zijn Duitse soldaten, 35 zijn burgers, 27 Russen, 13 Poolse soldaten en 1 Belg. Meer dan 100 Duitse soldaten zijn na de oorlog omgekomen bij het opruimen van mijnen of het bergen van gesneuvelden.

De begraafplaats ligt aan de doorgaande weg en is goed bereikbaar. Een ruime parkeerplaats is aanwezig. Je gaat via een trap de begraafplaats waarna je meteen een monument ziet staan.

Leutnant Friedrich Lengfeld

Op 12 november in 1944 probeert de 23 jarige Lt Lengfeld met gevaar voor eigen leven een Amerikaanse zwaargewonde soldaat te redden uit een mijnenveld. De Amerikaan lag al uren te schreeuwen van de pijn maar werd niet geholpen omdat er geen Amerikanen in de buurt waren die hem konden redden.
Friedrich besloot met een paar man zich door het mijnenveld, welke door hen zelf aangelegd was, richting de Amerikaan te gaan om hulp te bieden. Hierbij trapt hij op een S-mine en raakte zwaar gewond. Later die avond overleed hij aan zijn verwondingen.

De leutnant Friedrich Lengfeld ligt niet begraven op deze begraafplaats maar ligt op een burgerbegraafplaats in het plaatsje Düren – Rölsdorf. Hier is een klein gedeelte ingericht voor militaire slachtoffers.

Bron: Warhistoryonline

Grafstenen

De grafstenen waren voorheen van Muschelkalk maar dat vergaat te snel. Hedendaags zijn de stenen van Anröchter Dolomit, tevens een kalksteen maar beter bestand tegen weersinvloeden.

Praktische informatie

Adres: Höhenstraße 114, 52393 Hürtgenwald, Duitsland
Openingstijden: Zonsopgang tot zonsondergang.
Parkeren: Ruime parkeerplaats voor de begraafplaats. 
Verdere informatie: 

Gepubliceerd op: 26 februari 2020. Auteur: John van den Boogaart. Laatst gewijzigd op: 1 februari 2024.

Leestijd: < 1 minuut

Plaats een reactie