Kriegsgräberstätte Weeze

Duitse oorlogsbegraafplaats in Weeze. Hier liggen 2015 doden die rondom Weeze zijn gevallen tijdens de laatste maanden van de oorlog.

Als je vanuit Weeze centrum komt rijd je een stukje voorbij de begraafplaats waar je de parkeerplaats vindt. 
Je hebt 2 ingangen, 1 via de trap en 1 vlak pad voor mindervaliden. Wanneer je via de trap gaat kom je op een pad met aan het einde een imposant drietal kruisen. Het middelste kruis is 5 meter hoog, de 2 kleinere 3.5 meter. Aan beide zijdes van het pad vind je houten planken waar diverse namen uitgekerfd zijn. Dit zijn namen van Duitse soldaten uit Weeze die voor Duitsland gevallen zijn maar niet perse daar liggen.

Hoe vind je een bepaalde graf?

Vanaf 3 grote kruisen heb je een mooi overzicht over de vrij kleine maar licht glooiende begraafplaats. Niet te vergelijken met Lommel of Ysselsteyn.
Rechts voor de kruisen zit in de gemetselde muur een metalen deurtje waarachter een 2tal boeken ligt. Een bezoekersboek waar je je naam kunt achterlaten met eventueel een boodschap. Tevens ligt er een dikke map met daarin alle namen van de gesneuvelden op deze begraafplaats. Overal staat een grafnummer achter, echter een zogenaamd begraafplaatsplan ontbreekt. De oplettende kijker ziet op de grafstenen zelf ook geen grafnummer.
Hoe vind je dan een graf? Alle grafstenen liggen zoals vermeld verzonken in de grond en in een boog rondom de centrale kruisen. Echter aan de beide zijkanten langs het laatste graf van elke rij ligt een informatiesteen. Hierop vind je het rijnummer en het grafnummer gelegen in die rij. Bijvoorbeeld II (rij 2) en 211-186.  In die rij vind je dan dus de graven tussen 186 en 211. Je zal dus wel moeten tellen en namen bekijken om alsnog het juiste graf te vinden. 

Wanneer bezoeken?

Bezoek je Ysselsteyn dan loont het om even door te rijden naar Weeze. Binnendoor een dik half uurtje rijden. Om bijvoorbeeld 2 a 3 uur in de auto te gaan zitten voor enkel deze begraafplaats kan op een teleurstelling uitlopen. Tenzij je voor specifieke graven komt of onderzoek wilt doen. De begraafplaats is dermate klein dat je er in 20 minuten wel geheel overheen gelopen bent in alle richtingen.
In maart/april bloeit net als in Lommel de heide mooi paars wat de begraafplaats wat kleur geeft.

In de 2 kapelletjes achterin de begraafplaats staan op panelen de namen van alle gevallenen. Vele konden niet geïdentificeerd worden en zijn dus als Unbekannter soldat begraven. Op de muur achter op de begraafplaats staan diverse panelen met daarop de namen van vermisten.

Praktische informatie.

Adres: Weeze- Uedemeter strasse.
Openingstijden: Zonsopkomst-zonsondergang. 
Donsbrüggen en/of Ysselsteyn liggen in een straal van 30 a 40 minuten rijden vanaf Weeze.

Gepubliceerd op: 19 juli 2020. Auteur: John van den Boogaart. Laatst gewijzigd op: 1 februari 2024.

Leestijd: 2 minuten

Plaats een reactie