Kriegsgräberstätte Lommel

Aan de rand van Lommel in België ligt de Duitse begraafplaats ‘Kriegsgräberstätte Lommel’. Ruim 39.000 gesneuvelden uit de 2e en 1e wereldoorlog liggen hier begraven. Deze begraafplaats is niet te vergelijken met de begraafplaats in Ysselsteyn. Waar Ysselsteyn voornamelijk sober aandoet lijkt de begraafplaats in Lommel haast een toeristische trekpleister met een groot ontvangstgebouw waar je in de zomermaanden vele fietsers ziet genieten van een hapje en drankje op het daar aanwezige terrasje. 25 meter verderop liggen 39000 doden.

Crypte

Als je het ontvangstgebouw bent gepasseerd zie je een zwarte crypte met daarop een kolossaal kruis geflankeerd door Johannes en Maria.
Binnen in de crypte vind je een beeltenis van een gesneuvelde soldaat, op de muren staan diverse spreuken en vaak staan er rondom het beeld kaarsen en andere memorabilia. Je kunt ook op de crypte waarna je een grandioos uitzicht krijgt over alle graven. Qua oppervlakte is het een stuk kleiner dan Ysselsteyn, echter liggen er hier wel meer doden.
Via de crypte vervolg je je weg door 1 van de 2 poorten en je over het grote veld uitkijkt. Tijdens de maanden februari-maart-april is de begraafplaats behoorlijk paarsgekleurd door de heide die er groeit wat het geheel doet aanvoelen als een grote tuin. De kruisen steken fier boven de paarse heide uit.

Dodenakker

Op deze begraafplaats liggen onder elk kruis 2 gesneuvelden. Aan elke zijde van een kruis vind je een plaatje met daarop de naam, rang, geboortedatum en sterfdatum indien bekend. Alsmede het graf- en rijnummer. De betonnen kruisen worden her en der opgefleurd door beeldjes, kransen en foto’s.
In juli ’46 werd begonnen met de aanleg en 3 jaar later, eind ’49 waren de (her)begravingen grotendeels gereed. In ’52 werd de begraafplaats overgedragen aan de Volksbund die hierna het volledige beheer op zich nam.

Grote oorlog

Er liggen +/- 500 slachtoffers uit de eerste wereldoorlog begraven.

Praktische informatie

Adres:België, Lommel. Dodenveldstraat
Openingstijden: Zonsopgang tot zonsondergang.
Parkeren: Ruime parkeerplaats voor de begraafplaats.

Bronnen:

– Duitse begraafplaats Ysselsteyn [Boek Hans Sakkers]
– Traces of war
– Volksbund

Gepubliceerd op: 24 maart 2019. Auteur: John van den Boogaart. Laatst gewijzigd op: 1 februari 2024.

Leestijd: 2 minuten

Plaats een reactie