Duitse Oorlogsbegraafplaats Donsbrüggen – Kleve

Vele tienduizenden Duitsers kwamen om bij Operation Veritable. Op de Duitse begraafplaats in Donsbrüggen liggen vele slachtoffers van deze slag om het Reichswald.

Verstopt in het bos

Net buiten het centrum van Donsbrüggen vind je enigszins verstopt in het bos de Duitse begraafplaats van Donsbrüggen. Als je via de doorgaande weg Nijmegen-Kleve [N325-B9] komt dan kun je gewoon de bordjes volgen richting de begraafplaats.
Een klein bosweggetje voert je naar een ruime parkeerplaats. Het is er rolstoelvriendelijk en zelfs aan honden is gedacht door waterbakken te plaatsen bij de rolstoelingang. De begraafplaats ligt tegen het noordelijke gedeelte van de Reichswald. Het Reichswald is tevens een mooi wandelgebied met sporen uit de oorlog waar zware gevechten hebben plaatsgevonden, onder andere in februari 1945. 

2718 gesneuvelden

Op de Kriegsgräberstätte Kleve-Donsbrüggen rusten 2718 slachtoffers van de 2e wereldoorlog. 2421 hiervan hebben een eigen graf en 297 onbekende soldaten liggen in een gemeenschappelijk/kameradengraf.
Velen die hier liggen stierven in Lazeretten in Kleve. Circa 400 slachtoffers kwamen om bij een bombardement door de geallieerden op 7 oktober 1944. Daarnaast liggen er een 200tal dwangarbeiders van verschillende nationaliteiten die moesten meehelpen met de bouw van de Westwall, ook wel de Siegfriedlinie genoemd. 

Crypte en graven

Wanneer je via de trap de begraafplaats betreedt zie je centraal de crypte staan. Het grasveld eromheen herbergt alle graven. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Ysselsteyn zijn er geen staande grafstenen maar liggen stenen verzonken in het gras. In een dubbele rij liggen ze tegen elkaar zodat je soms niet in de gaten hebt of je nu op het graf staat of op het looppad.

Het is een ingetogen begraafplaats met om de zoveel graven staan er een 3tal kruisen die je nog enigszins het idee geven dat je op een begraafplaats loopt. Doordat de naamstenen in de grond verzonken liggen verweren/slijten ze meer dan een staand kruis. Hierdoor zijn veel namen niet meer leesbaar helaas.

De centrale crypte is een gebouw van 6 meter hoog en staat op een kameradengraf van 40 onbekende soldaten. Binnenin zijn grote platen met daarop de namen van alle doden. Tegenover de ingang liggen kransen op de grond. Let op bij binnenkomst, het is er donker en je gaat meteen een paar treden naar beneden. Het licht valt zeer summier naar binnen door de kleine openingen die hoog in de muur zitten.

Praktische informatie.

Adres: Kleve(Donsbrüggen)- Heidestrasse
Openingstijden: Zonsopkomst-zonsondergang. 
Het Reichswald Forest War Cemetery ligt op enkele kilometers afstand.

Gepubliceerd op: 16 juni 2019. Auteur: John van den Boogaart. Laatst gewijzigd op: 1 februari 2024.

Leestijd: 2 minuten

Plaats een reactie