VAK AX

Leestijd: 2 min.

Vak AX vind je voorbij het centrale plein aan de rechterzijde langs het pad. , Het 6e vak vanaf het centrale plein gezien. In de grond liggen vierkante blokken met daarop de vak-letters waar je ook een vak aan kunt herkennen. Het vak bestaat uit 300 graven waaronder 3 dubbelgraven (AX-3 AX-5 en AX61.), hierdoor staan er dus 303 stenen in dit vak. 

Data betreffende vak 

Vak AX is mijn inziens het indrukwekkendste vak van de gehele begraafplaats. Lees je wel eens op Facebook dat er op Ysselsteyn 1 baby ligt? Dan ben je verkeerd voorgelicht want er liggen veel meer. Enkel in vak AX liggen al 18 baby’s die hun eerste verjaardag helaas niet gehaald hebben. Daarnaast nog 9 kinderen die amper 1 jaar oud zijn geworden. In totaal liggen in dit vak 39 kinderen waarvan de oudste 15 jaar is. Burgerkinderen, geen militairen. Voornamelijk uit Duitsland weggevoerd samen met hun moeder of opa en oma naar Kamp Vught. Dit omdat het in hun regio te riskant werd om te wonen, het was namelijk een frontgebied geworden. 
Tot ruim in de 80 (AX-4-86) vind je burgers die voornamelijk in kamp Vught zijn gestorven. Maar ook liggen hier diverse burgerslachtoffers van bombardementen.

De oudste man van de gehele begraafplaats ligt ook in dit vak. 90 jaar oud. Peter Rutten AX-4-78. De oudste vrouw is 89 jaar oud geworden. Maria Dieckmann AX-2-35.
Maar er liggen meerdere 80+ers in dit vak, even zoeken en je vindt er zo 10 die 80 jaar of ouder zijn.

Er liggen niet enkel onschuldige burgers in dit vak. Ook wat lui uit het beruchte Scholtenhuis vind je hier. Walter Anders en Anne James Elsinga. Deze laatste joeg fanatiek op verzetsmensen. Op 31 december werd hij geliquideerd door Reint Dijkema. Reint werd in augustus ’44 op de fusilladeplaats in Vught doodgeschoten vanwege deze aanslag op Elsinga.  

 

Aantal genummerde graven:
Aantal onbekende graven:
Ontbrekende graven:
Aantal vrouwen (militair):
Aantal vrouwen (burger):
Aantal kinderen (burgers):
Aantal kindsoldaten:
Overleden na bevrijding (5-5-1945):
Aantal Nederlanders:
Ritterkreuz dragers:
Overleden bij het (gedwongen) ruimen van munitie:
Opvallende rangen:


300
8
0
0
46
39
>15
9
17 (geboren kinderen meegeteld)
1. Hugo Frey AX-9-210
ob
Betriebsarbeiter

Gebruikte bronnen:
Find a grave Ysselsteyn
– Hans Sakkers: Boek Ysselsteyn
– Eigen notities bij bezoeken begraafplaats

Loading