VAK AT

Leestijd: 2 min.

Vak AT vind je achterin voorbij het centrale plein rechts naast het pad. Het is het op 2 na laatste vak van de begraafplaats. In de grond liggen vierkante blokken met daarop de vak-letters waar je ook een vak aan kunt herkennen.

Data betreffende vak 

Wat betreft rangen vind je in dit vak best wat opvallende benamingen. Oa diverse Reichsbahn-beambtes liggen hier. Ook een Waffeninspektor en grensbewakers in diverse rangen kun je hier tegenkomen. De hoogste algemene rang is Hauptmann.
Een minimum van zes Nederlanders liggen in dit vak. Waarom een minimum? Ik ga veelal op de naam af, sommigen hebben een (te) Duitse naam en die vallen mij dan niet op waardoor ze buiten mijn zoekfilter vallen. 
De onderdelen waar deze Nederlanders voor actief waren variëren van Germaanse SS, NSKK, Organisation Todt en NSB.
Antoni Stroethof is met zijn 65 het oudste slachtoffer in dit vak.
Stephan Wiesen (AT-8-194) is pas ruim na de bevrijding overleden op 13 januari 1948. Zoals de meeste is dit in interneringskamp Vught gebeurd. 
In totaal zijn in dit vak 13 personen overleden na de bevrijding. Ook door het gedwongen mijnenruimen zijn sommige overleden.

In dit vak vind je ook een beruchte Nederlander. Jannes Luitje Keijer. Jannes was de opvolger van Anne Elsinga als chef bijzondere recherche in het eveneens beruchte Scholtenhuis te Groningen. Door de NSBér Stolwijk, die in werkelijkheid voor het verzet werkte, werd hij verraden. Jannes meldde tegen hem dat hij onderduikers op het spoor was. Hierdoor werd besloten dat Jannes geliquideerd moest worden. Dit werd op 22 april uitgevoerd. 
Hiermee was het probleem niet opgelost, als wraak werd er een meteen Silbertanne actie opgezet die zorgde dat er een aantal man op de dodenlijst kwam. 4 overleefden deze actie. Dit was nog niet voldoende wraak, er werd een grootschalige razzia gehouden waarbij 140 willekeurige mensen werden afgevoerd naar Duitsland voor tewerkstelling. 22 mannen overleefden deze tewerkstelling niet.

Aantal genummerde graven:
Aantal onbekende graven:
Ontbrekende graven:
Aantal vrouwen (militair):
Aantal vrouwen (burger):
Aantal kinderen (burgers):
Aantal kindsoldaten:
Overleden na bevrijding (5-5-1945):
Aantal Nederlanders:
Ritterkreuz dragers:
Overleden bij het (gedwongen) ruimen van munitie:
Opvallende rangen:


300
20
1
3
0
0
5
13
6
0
1 (Heinrich Ehlers) AT-3-62
OT-Meister    

Gebruikte bronnen:
Find a grave Ysselsteyn
– Hans Sakkers: Boek Ysselsteyn
– Eigen notities bij bezoeken begraafplaats