VAK AQ

Leestijd: < 1 min.

Vak AQ vind je rechts achterin , het 5e vak vanaf het centrale plein gezien. In de grond liggen vierkante blokken met daarop de vak-letters waar je ook een vak aan kunt herkennen.

Data betreffende vak 

Het is standaard vak qua grootte met oorspronkelijk 300 graven. Er zijn 10 graven geexhumeerd.
Grafnummers 26-126-217-218-222-223-224-225-226 ontbreken.  Enkel voor grafnummer 217 staat nu een boom in de plaats.
Onbekende gesneuvelden zijn er redelijk veel in dit vak. Van 73 gesneuvelden kan de identiteit niet met zekerheid vastgesteld worden. 
De gesneuvelden bestaan enkel uit mannen, er zijn geen vrouwen in dit vak begraven. Je vindt er ook geen kinderen(burgers) maar wel 1 kindsoldaat en 1 17-jarige die de Nederlandse nationaliteit heeft en landwachter was. (Johannes van der Steen AQ-7-169)

Je vindt er minimaal 11 Nederlanders. Bestaande uit SSers die vochten bij bijvoorbeeld de 34. Gren.div Landstorm Nederland, het NSKK, Nederlandse Landwacht of duitsgezinden1 die in Kamp Vught zijn overleden.

Bekende figuren vind je er ook. 2 beruchte SSers/SDers die actief waren in het Scholtenhuis liggen hier naast elkaar. Ernst Knorr en Artür Thomsen. Beide verantwoordelijk voor vele moorden en mishandelingen. Boeten hebben ze nooit gedaan voor hun daden, althans minimaal. Beide overleden in de gevangenis onder verdachte omstandigheden na slechts een dikke maand vast gezeten te hebben.1) Van vele Nederlanders in Vught overledenen is mij nog onbekend waarom ze daar zaten. Dit kunnen Duitsgezinden zijn, NSBers, SSers.


Aantal genummerde graven:
Aantal onbekende graven:
Ontbrekende graven:
Aantal vrouwen (militair):
Aantal vrouwen (burger):
Aantal kinderen (burgers):
Aantal kindsoldaten:
Overleden na bevrijding (5-5-1945):
Aantal Nederlanders:
Ritterkreuz dragers:
Overleden bij het (gedwongen) ruimen van munitie:
Opvallende rangen:


300
73
9
0
0
0
2
12
11
0
2 (Blohm en Winkler)
Zugwachtmeister – Maschinist –

Loading