Indeling Ysselsteyn

Ysselsteyn heeft een afwijkende indeling ten opzichte van de meeste begraafplaatsen.
Zo begin je bijvoorbeeld niet bij vak A bij binnenkomst rechts, maar bij vak CH .
De indeling was uiteraard wel logisch begonnen door rechts als 1e vak met A te beginnen. Maar doordat er zoveel Duitsers begraven moesten worden zijn ze vakken erbij gaan maken op diverse plekken. Vak CH is toen bijvoorbeeld voor vak A aangelegd.

Nu had dit alles ook in een logische volgorde kunnen gebeuren maar de weersomstandigheden in combinatie met het glooiende veld en slechte drainage zorgde ervoor dat bepaalde delen onder water kwamen te staan. Hierdoor konden ze niet verder op die locatie en zijn ze op droge plekken verder gegaan. Hierdoor zit er nog maar weinig logica in.
Zo loop je bijvoorbeeld vanaf vak AG 4 vakken omhoog en 6 naar links om bij vak AH te komen, terwijl je ze logischerwijs naast elkaar zou verwachten.
Of van AT bijna geheel achterin naar AU geheel rechtsvoor. Het bijgevoegde plattegrondje zorgt voor wat meer duidelijkheid.

Elk vak kan maximaal 350 graven bevatten al bevatten de meesten er “maar” 300. Vak TE is het kleinste vak met 145 graven en ligt rechtsachter het centrale kruis. 
Sommige vakken zijn opgedeeld in 2 delen en hebben dubbele letters gekregen. Dit zijn bijvoorbeeld de vakken TJ/TJJ  TL/TLL.
Een paar vakken hebben 2 lettercombinaties. AO/AE, CF/AN en CN/CU. Dit laatste vak was eigenlijk als tijdelijk vak bedoeld waarvan men verwachtte dat deze slachtoffers nog gerepatrieerd werden. Ook zie je soms graven op internet of in boeken aangeduid met de letters STA+rijnummer+grafnummer. Vak STA ga je niet vinden. Vak TA echter wel, in dit vak vind je 1 graf met de letters STA. 

Kameradengraven

De kameradengraven vind je halverwege de begraafplaats op de 2 dwars paden. In totaal vind je 33 van dit soort graven. Hier zijn gesneuvelden begraven die bijvoorbeeld dichtbij elkaar gesneuveld zijn in een schuttersput, loopgraaf etc maar niet meer afzonderlijk te identificeren waren.  
De meeste sneuvelden hebben ieder een eigen steen, maar sommigen liggen met 2 tot 8 personen onder een steen. Soms is dit een rechthoekige steen met daarop alle namen, maar ook zijn er kruisen met bijvoorbeeld daarop de tekst “Acht Deutsche soldaten” wanneer ze niet meer geïdentificeerd konden worden.

Bronvermelding getoonde informatie in onderstaande tabel:

  • Database van Find a Grave Ysselsteyn
  • Ancestry
  • Eigen onderzoek
  • Boek: Ysselsteyn Hans Sakkers 

Indeling Ysselsteyn


Plattegrond YsselsteynPlattegrond Ysselsteyn

In de bovenstaande tabel kun je alle letters aanklikken welke je naar een nieuwe pagina leidt met daarop wat informatie over het betreffende vak.
Dit bevat diverse data zoals het aantal graven, het aantal onbekende soldaten, waar het gros gesneuveld is en andere informatie. Uiteraard is dit continu in aanbouw en zal het een poos duren voor alles actief en up to date is. De letters in rood zijn aanklikbaar en linken naar een andere pagina. 
De pagina’s worden ook regelmatig aangevuld wanneer er “nieuwe” informatie bekend is. 

Disclaimer: Alle info wordt met de groots mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Doch kan ik fout geteld hebben of graven over het hoofd hebben gezien die wel in een bepaalde categorie vielen en ik ze daar niet bij telde. Ik controleer regelmatig op nieuwe info en maak correcties waar nodig. 

 

 

 


 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.