Indeling Ysselsteyn

Ysselsteyn heeft een afwijkende indeling ten opzichte van de meeste begraafplaatsen.
Zo begin je bijvoorbeeld niet bij vak A bij binnenkomst rechts, maar bij vak CH .
De indeling was uiteraard wel logisch begonnen door rechts als 1e vak met A te beginnen. Maar doordat er zoveel Duitsers begraven moesten worden zijn ze vakken erbij gaan maken op diverse plekken. Vak CH is toen bijvoorbeeld voor vak A aangelegd.

Nu had dit alles ook in een logische volgorde kunnen gebeuren maar de weersomstandigheden in combinatie met het glooiende veld en slechte drainage zorgde ervoor dat bepaalde delen onder water kwamen te staan. Hierdoor konden ze niet verder op die locatie en zijn ze op droge plekken verder gegaan. Hierdoor zit er nog maar weinig logica in.
Zo ga je van rechtsmidden AG naar links boven het midden voor vak AH.
Of van AT bijna geheel achterin naar AU geheel rechtsvoor. Het bijgevoegde plattegrondje zorgt voor wat meer duidelijkheid.

Elk vak kan maximaal 350 graven bevatten al bevatten de meesten er “maar” 300. Vak TE is het kleinste vak met 145 graven en ligt rechtsachter het centrale kruis. De grootste vakken bevatten maximaal 350 graven.
Sommige vakken zijn opgedeeld in 2 delen en hebben dubbele letters gekregen. Dit zijn bijvoorbeeld de vakken TJ/TJJ  TL/TLL.
Een paar vakken hebben 2 lettercombinaties. AO/AE, CF/AN en CN/CU. Dit laatste vak was eigenlijk als tijdelijk vak bedoeld waarvan men verwachtte dat deze slachtoffers nog gerepatrieerd werden. Ook zie je soms graven op internet of in boeken aangeduid met de letters STA+rijnummer+grafnummer. Vak STA ga je niet vinden. Vak TA echter wel, in dit vak vind je STA. 

Kameradengraven

De kameradengraven vind je halverwege de begraafplaats op de 2 dwars paden. In totaal vind je 33 van dit soort graven. Hier zijn gesneuvelden begraven die bijvoorbeeld dichtbij elkaar gesneuveld zijn in een schuttersput, loopgraaf etc maar niet meer afzonderlijk te identificeren waren.  
De meeste sneuvelden hebben ieder een eigen steen, maar sommigen liggen met 2 tot 8 personen onder een steen. Soms is dit een rechthoekige steen met daarop alle namen, maar ook zijn er kruisen met bijvoorbeeld daarop de tekst “Acht Deutsche soldaten” wanneer ze niet meer geïdentificeerd konden worden.


PlattegrondYsselsteynPlattegrond Ysselsteyn

In de onderstaande tabellen kun je alle letters aanklikken welke je naar een nieuwe pagina leidt met daarop wat informatie over het betreffende vak.
Dit gaat bevatten het aantal graven, het aantal onbekende soldaten, waar het gros gesneuveld is en andere informatie. Uiteraard is dit continu in aanbouw en zal het een poos duren voor alles actief en up to date is. De letters in rood zijn aanklikbaar en linken naar een andere pagina. Ik verdeel de begraafplaats in 4 grote vakken en nummer ze zoals je hieronder kunt zien. Deze nummers zijn niet terug te vinden op de begraafplaats zelf, enkel de letters waarmee de de officiële vakken mee worden aangeduid. 
De pagina’s worden ook regelmatig aangevuld wanneer er “nieuwe” informatie bekend is. 

Disclaimer: Alle info wordt met de groots mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Doch kan ik fout geteld hebben of graven over het hoofd hebben gezien die wel in een bepaalde categorie vielen en ik ze daar niet bij telde. Ik controleer regelmatig op nieuwe info en maak correcties waar nodig. 

3 2
4 1

 

Vak 1 [Bij binnenkomst rechts voor tot aan het centrale plein]

S T U AG
P Q R TCC-TC
M N O TAA-TA
I J K L
E F G H
A B C D
LEEG CH AV AU

 

Vak 2 [Bij binnenkomst rechts achter het centrale plein]

AP LEEG LEEG LEEG
AR LEEG LEEG LEEG
AT LEEG LEEG LEEG
AX LEEG LEEG LEEG
AQ LEEG LEEG LEEG
TE LEEG LEEG LEEG
AB AC AD AO-AE
Y Z AA CF-AN
V W X AF

 

Vak 3 [Bij binnenkomst links achter het centrale plein]

CN-CU CV CW CX
CQ CR CS CT
CM AM CO CP
LEEG CJ CK CL
LEEG CG AK AL
LEEG AH AI AJ
TL-TLL CA CB CC
TJ-TJJ BX BY BZ
TH-THH BU BV BW

 

Vak 4 [Bij binnenkomst linksvoor tot aan het centrale plein]

TF-TFF BR BS BT
TD-TDD BO BP BQ
TB-TBB BL BM BN
BH BI BJ BK
BD BE BF BG
AZ BA BB BC
CD CE CI WW1
Latest posts by John (see all)