Gesneuvelden per vak

Op deze pagina kun je de vak-indeling op Ysselsteyn vinden met daarbij globaal de locatie van sneuvelen tijdens WW2.
Veel graven zijn te herleiden naar bepaalde gebeurtenissen tijdens de oorlog. Bijvoorbeeld Market garden, de slag om de schelde maar ook kleinere (aan)slagen zijn te herleiden. Dit dmv van oude krantenartikelen, boeken en allerlei geschiedenispagina’s van dorpen en steden waar zwaar gevochten is.

In onderstaande tabel (welke steeds wordt aangevuld) kun je de graven vinden van bepaalde gebeurtenissen. Let wel, enkel grafnummers en geen namen. Het is puur een hulpmiddel voor mensen die graag willen weten wie er gesneuveld is op een locatie maar je zal zelf naar Ysselsteyn moeten om te kijken wie daar precies begraven ligt. 
Ook is het goed mogelijk dat de gesneuvelden verspreid liggen over verschillende vakken ook al zijn ze tijdens 1 slag gevallen. Een bepaalde slag kon enkele dagen of weken duren en de gesneuvelden lagen op verschillende begraafplaatsen of zelfs in veldgraven waardoor ze niet gezamenlijk naar Ysselsteyn zijn gebracht en dus zodoende niet bij elkaar zijn komen te liggen.

De lijst is incompleet en ik betwijfel hem geheel compleet te krijgen daar dit erg omvangrijk is en ik niet alle informatie voorhanden heb. Veel gesneuvelden liggen bij elkaar als ze van dezelfde begraafplaats komen met de uitzondering van Nederlanders in Duitse dienst. Deze liggen veelal verspreid over de hele begraafplaats. 
Als je graven goed bekijkt zie je vaak de overlijdensdatum overeenkomen met hun buurman(nen). Deze zijn dan veelal tijdens een bepaalde slag gesneuveld. Zo kun je vaak al globaal herleiden waar ze zijn gesneuveld.

Bronvermelding

Onderaan de pagina staat een lijst met gebruikte bronnen. Ik probeer alle info bij meerdere bronnen te verifiëren maar ook dat geeft geen 100% zekerheid. Ik zoek alle data met de meest grote zorgvuldigheid uit, maar er kunnen helaas altijd fouten insluipen. Data zonder eenduidige bron is op basis van overlijdensdatum-locatie-gebeurtenis samengesteld waarbij officiële bronnen ontbreken.Bronvermelding:

Vak AE-Zutphen 
Vak AX VughtBoek: Ysselsteyn hans Sakkers
Vak BL-BM-BNGrebbeberg.nl
Vak CA-CB-CCGrebbeberg.nl
Vak BP-BQOudbennekom.nl
Vak N 
Vak TAA 
Vak TFFAdvandenoord.nl
  
  

Gepubliceerd op: 31 mei 2020. Auteur: John van den Boogaart. Laatst gewijzigd op: 1 februari 2024.

Leestijd: 2 minuten

Plaats een reactie