Deutscher Soldatenfriedhof Ysselsteyn

De grootste Duitse begraafplaats in Nederland kun je vinden in Ysselsteyn aan de Timmermannsweg 75. Op deze begraafplaats vind je bijna 32000 gesneuvelden uit voornamelijk de 2e wereld oorlog en een klein aantal uit de grote oorlog.

Geschiedenis

Toen de 2e wereldoorlog was afgelopen moest er een locatie gevonden worden om tijdelijk de Duitse gesneuvelden te begraven. Gevallen Duitsers lagen nu nog verspreid over Nederland en de Amerikanen wilden dat er op hun begraafplaats enkel gevallen Amerikanen lagen en dus geen Duitsers. De Duitsers die in Margraten lagen moesten dus z.s.m. weg. Hiervoor werd een stuk niemandsland gekozen vlakbij de grens met Duitsland in het plaatsje Ysselsteyn(Venray). Dit tijdelijke is later omgezet naar permanent en in 1952 ging de begraafplaats open voor nabestaanden. 

Baby’s tot 90-jarige, Wehrmacht tot SS

Er rusten hier Duitse SSers, Nederlandse SSers, soldaten van de wehrmacht, artsen, piloten, oorlogmisdadigers, NSBers en slachtoffers vanaf 0 tot ruim 90 jaar oud.
De rangen variëren van soldaat tot generaal. In tegenstelling tot wat bepaalde media je wil laten geloven liggen hier niet voornamelijk SSers. Deze liggen er wel, maar in kleine mate. Deze graven zijn ook niet herkenbaar anders dan de rang waaruit je soms het onderdeel kunt afleiden. Bepaalde rangen bestaan enkel bij de SS bijvoorbeeld.

Waarom een Duitse begraafplaats bezoeken?

Waarom bezoek ik bijvoorbeeld deze begraafplaats? De 2e wereldoorlog en de geschiedenis van Nederland tijdens deze periode fascineren mij. Achter elke grafsteen schuilt een verhaal. Dit kan een gruwelijk verhaal zijn, een triest of soms een heroïsch verhaal.

Ik ga na vooronderzoek op zoek naar diverse graven om deze te fotograferen. Tussendoor fotografeer ik ook willekeurige graven waarna ik thuis probeer te achterhalen wat het verhaal is achter deze grafsteen.
Deze verhalen kunnen me ook weer richting de locaties sturen waar de betreffende persoon is omgekomen. Dit kan een stad zijn maar ook een slagveld ergens achteraf in een donker bos.

Bijvoorbeeld een Duitse piloot, Rudolf Frank, die een Avro Lancaster neerhaalde bij Asten en hierbij zelf ook neerstortte doordat hij de brokstukken raakte. Dat verhaal leidt mij naar Ysselsteyn, dan naar Asten waar de Lancaster crashte en daarna naar Nijmegen waar de Bemanning van de Lancaster begraven ligt. Heb ik voldoende info gevonden, welke waarheidsgetrouw is, dan kan ik hier een kort berichtje aan wijden. Dit om mensen meer bewust te maken van de tweede wereldoorlog. 

Duitsers zijn altijd fout, punt.

Ik ben nog opgegroeid met de lessen “Geallieerd is goed. Duits is altijd fout”.
Je leert enkel wat de Duitsers in concentratiekampen gedaan hebben, niet wat er verder gebeurd is. 
Vergis je niet, of leg nu geen woorden in mijn mond dat ik deze gebeurtenissen goed praat. Ik richt me enkel meer op de andere zijde van de Duitsers en Nederlanders die aan Duitse zijde vochten. Ik wil juist daar meer over te weten komen.
Op deze site ga je geen verheerlijking of verhalen tegenkomen die een foute Duitser ophemelen. Ik heb ook niets met NEOnazi’s of Nazi’s vandoen en distantieer mij daar volledig van. Onderzoek doen naar de geschiedenis maakt je geen fout persoon. Al drukken bepaalde mensen je zeer graag in dat hoekje.

Karl-Heinz Rosch

Een indrukwekkend verhaal van een 18 jarige Duitser die 2 kinderen redde toen er granaten vielen en daarna zelf sneuvelde. Deze Duitser, Karl, heeft een standbeeldje in Riel en de 2 geredde kinderen Toos en Jan van Kilsdonk, toen 4 en 6 jaar oud hebben de oorlog overleeft. Dat had heel wat voeten in de aarde eer dat beeld er kwam. In Goirle zelf mocht het niet komen.
De  ene persoon redeneert ‘het was een Duitser, dus fout’ de ander ‘het was een Duitser die een goede daad verrichtte’. Gevolg daarvan was dat het nu in Riel staat, bij de toenmalige buurman van de familie Kilsdonk.

Boom ipv graf

Op de begraafplaats zie je her en der bomen tussen de graven staan.
Deze staan er met een reden. Op de locatie van de boom lag voorheen een graf. Dat graf is geruimd en er ontstond een lege plek tussen de graven.

De optie was om een andere Duitser op die locatie te begraven maar er is gekozen voor het planten van een boom.

Boek over Ysselsteyn

Voor mensen die oprecht geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de begraafplaats kan ik het in 2018 verschenen boek van Hans Sakkers aanbevelen. Titel: Duitse militaire begraafplaats Ysselsteyn. Ruim 600 pagina’s vol met info over de geschiedenis van Ysselsteyn. Het is geen verhalenboek over de gesneuvelden aldaar al kun je er wel diverse verhalen over bepaalde mensen in vinden. Het is een zeer uitgebreid boek en goed te lezen.

Gebruikte bronnen voor pagina’s over Ysselsteyn

– Duitse begraafplaats Ysselsteyn [Boek]. Auteur Hans Sakkers
– Find a grave/Ysselsteyn [website] foto’s en teksten door Fred van den Munckhof
– Traces of war & Strijdbewijs [websites]
– Recht op wraak[Boek] Auteur Jack Kooistra
– Een Laatste Saluut[Boek]Auteur Jack Kooistra
– Veldgrauw[Boek]

Praktische informatie

Adres: Timmermannsweg 75     Ysselsteyn-Venray
Openingstijden: 09.00 tot 17.00
Parkeren: Ruime parkeerplaats voor de begraafplaats
Verdere informatie: Informatiecentrum voor de begraafplaats. Nieuw te bouwen infocentrum komt naar verwachting in 2020.

Latest posts by Webmaster (see all)

Plaats een reactie