Deutscher Soldatenfriedhof Ysselsteyn

De grootste Duitse begraafplaats in Nederland kun je vinden in Ysselsteyn aan de Timmermannsweg 75. Op deze begraafplaats vind je bijna 32000 gesneuvelden uit voornamelijk de 2e wereld oorlog en een klein aantal uit de grote oorlog.

Geschiedenis begraafplaats

Toen de 2e wereldoorlog was afgelopen moest er een locatie gevonden worden om tijdelijk de voornamelijk Duitse gesneuvelden te begraven. Gevallen Duitsers lagen nu nog verspreid over Nederland en de Amerikanen wilden dat er op hun begraafplaats enkel gevallen Amerikanen lagen en dus geen Duitsers. De voornamelijk Duitsers die in Margraten lagen moesten dus z.s.m. weg. Hiervoor werd een stuk niemandsland gekozen vlakbij de grens met Duitsland in het plaatsje Ysselsteyn(Venray). Dit tijdelijke is later omgezet naar permanent en in 1952 ging de begraafplaats open voor nabestaanden.
Er liggen niet enkel gesneuvelden met de Duitse nationaliteit, maar ook met de Oostenrijkse, Deense, Franse, Hongaarse, Litouwse, Noorse, Belgische, Poolse, Roemeense, Russische, Tsjechische, Zweedse en tevens vele honderden ex-Nederlanders welke na de oorlog staatloos verklaard werden.

Nazi’s

Wat men goed moet beseffen is dat er op deze begraafplaats ook nazi’s begraven liggen. Let wel, niet allen waren (overtuigd) nazi maar er liggen hier zeker gesneuvelden die grote misdaden op hun naam hebben staan. Neem als voorbeeld SDers die actief waren in het Scholtenhuis. Vele Nederlanders, al dan niet
actief voor het verzet zijn door hen beestachtig mishandeld en veelal ook vermoord.
Ik kan de boekenserie “Het Scholtenhuis” geschreven door Monique Brinks hiervoor aanraden. Deze behandeld diverse facetten zoals de daders, de daden en de berechting van hen. Mocht je je druk maken dat heden ten dage een beschonken bestuurder die iemand doodrijdt er met een simpele werkstraf vanaf komt dan ga je jezelf verbazen waar diverse beulen mee zijn weggekomen na de oorlog. Op deze site zullen bepaalde nazigraven behandeld worden. Niet iedereen wil dikke boeken lezen maar toch op de hoogte zijn van de daden van hen.
 
De reden waarom ik ze behandel op deze site is simpel, geschiedenis moet behandelt worden en niet worden verzwegen als deze je niet aanstaat of je de gruwelijk vindt. Ik ging jaren geleden vrij onbevangen de eerste keer naar Ysselsteyn toe met wat bekende namen op een lijstje. Dit triggerde mij om meer te weten te komen over de andere mannen en vrouwen die op Ysselsteyn liggen. Verwar dit niet met naziverheerlijking.
Lees het, bekijk de foto van het graf en bezin.

Baby’s-90 jarige-Artsen, kindsoldaten en SSers

Er rusten hier oa Duitse SS’ers, (ex)Nederlandse SS’ers, kindsoldaten vanaf 15 jaar oud, artsen, piloten, oorlogsmisdadigers, NSB’ers enz enz.  Slachtoffers variëren vanaf 0 tot ruim 90 jaar oud. Volgens de Volksbund liggen er op Ysselsteyn 1458 kinderen jonger dan 18 jaar. 
De rangen variëren van soldaat tot generaal. Er liggen niet voornamelijk SS’ers. Deze liggen er wel, maar in kleine mate. Deze graven zijn ook niet herkenbaar anders dan de rang waaruit je soms het onderdeel kunt afleiden. Bepaalde rangen bestaan enkel bij de SS bijvoorbeeld.

Waarom een oorlogsbegraafplaats bezoeken?

Waarom bezoek ik bijvoorbeeld deze begraafplaats? De 2e wereldoorlog en de geschiedenis van Nederland tijdens deze periode fascineren mij. Achter elke grafsteen schuilt een verhaal. Dit kan een gruwelijk verhaal zijn, een triest of soms een heroïsch verhaal. Niet iedereen zal geïnteresseerd zijn in deze verhalen, mij persoonlijk interesseert dat wel.

Ik ga na vooronderzoek op zoek naar diverse graven om deze te fotograferen. Tussendoor fotografeer ik ook willekeurige graven waarna ik thuis probeer te achterhalen wat het verhaal is achter deze grafsteen.
Deze verhalen kunnen me ook weer richting de locaties sturen waar de betreffende persoon is omgekomen. Dit kan een stad zijn maar ook een slagveld ergens achteraf in een donker bos.

Bijvoorbeeld een Duitse piloot, Rudolf Frank, die een Avro Lancaster neerhaalde bij Asten en hierbij zelf ook neerstortte doordat hij de brokstukken raakte. Dat verhaal leidt mij naar Ysselsteyn, dan naar Asten waar de Lancaster crashte en daarna naar Nijmegen waar de Bemanning van de Lancaster begraven ligt. Heb ik voldoende info gevonden, welke waarheidsgetrouw is, dan kan ik hier een kort berichtje aan wijden. Dit om mensen meer bewust te maken van de tweede wereldoorlog. 

Karl-Heinz Rosch

Een indrukwekkend verhaal van een 18 jarige Duitser die 2 kinderen redde toen er granaten vielen en daarna zelf sneuvelde. Deze Duitser, Karl, heeft een standbeeldje in Riel en de 2 geredde kinderen Toos en Jan van Kilsdonk, toen 4 en 6 jaar oud hebben de oorlog overleeft. Dat had heel wat voeten in de aarde eer dat beeld er kwam. In Goirle zelf mocht het niet komen.
De  ene persoon redeneert ‘het was een Duitser, dus fout’ de ander ‘het was een Duitser die een goede daad verrichtte’. Gevolg daarvan was dat het nu in Riel staat, bij de toenmalige buurman van de familie Kilsdonk.
Het verhaal van een Duitser die Nederlandse kinderen redt is niet uniek, reeds tijdens de inval was er al een Duitse soldaat die een kind redde welke gewond was geraakt door Nederlands vuur. Hij heeft dit ook moeten bekopen met zijn leven. Maakt dit een persoon een goed mens? Hij viel nog steeds Nederland binnen namelijk. Een goede daad is het zeker wel.

Boom ipv graf

Op de begraafplaats zie je her en der bomen tussen de graven staan.
Deze staan er met een reden. Op de locatie van de boom lag voorheen een graf. Dat graf is geruimd en er ontstond een lege plek tussen de graven.

De optie was om een andere gesneuvelde op die locatie te begraven maar er is gekozen voor het planten van een boom.

Lectuur over Ysselsteyn

Voor mensen die oprecht geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de begraafplaats kan ik het in 2018 verschenen boek van Hans Sakkers aanbevelen. Titel: Duitse militaire begraafplaats Ysselsteyn. Ruim 600 pagina’s vol met info over de geschiedenis van Ysselsteyn. Het is geen verhalenboek over de gesneuvelden aldaar al kun je er wel diverse verhalen over bepaalde mensen in vinden. Het is een zeer uitgebreid boek en goed te lezen.

Gebruikte bronnen voor pagina’s over Ysselsteyn

– Duitse begraafplaats Ysselsteyn [Boek]. Auteur Hans Sakkers
– Find a grave/Ysselsteyn [website] foto’s en teksten door Fred van den Munckhof
– Recht op wraak[Boek] Auteur Jack Kooistra
– Een Laatste Saluut[Boek]Auteur Jack Kooistra
Oorlogslachtoffers.nl door Richard Schoutissen

Praktische informatie

Adres: Timmermannsweg 75     Ysselsteyn-Venray
Openingstijden: 09.00 tot 17.00
Parkeren: Ruime parkeerplaats voor de begraafplaats
Verdere informatie: Informatiecentrum voor de begraafplaats. 

3 gedachten over “Deutscher Soldatenfriedhof Ysselsteyn”

 1. hallo,
  als je er achter wil komen waarom je zo gefascineerd bent door WO II, dan zou je eens regressietherapie kunnen doen.
  Je kunt ook May Lives, Many Masters door dr. Brian L. Weiss lezen. Is vertaald in het Nederlands.
  Groet,
  Dick.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.