Deutscher Soldatenfriedhof Recogne

Op zo’n 5 kilometer ten noorden van Bastogne en 1 kilometer ten westen van Foy ligt het kleine plaatsje Recogne. Op de weg tussen Foy en Recogne vind je de Duitse WW2 begraafplaats waar 6807 gesneuvelden liggen.

Band of Brothers

Deze naam zal velen bekend in de oren klinken door de Tv-serie uit 2001. In aflevering 6 staat Bastogne centraal waarbij eind december ’44 het  506 PIR 101-airborne vlakbij het dorpje Foy strijdt.
Vele Duitsers die bij de slag om de Ardennen sneuvelden liggen begraven in Recogne.
Mocht je deze begraafplaats bezoeken vergeet dan niet tevens de bossen bij Foy te verkennen om de vele foxholes te zien.

Update juli 2022. Tegenwoordig zijn de foxholes en het bos niet meer vrij te bezoeken. Er staat een groot hek omheen en je dient entree te betalen.

Recogne verleden en heden

In februari ’45, na het Ardennenoffensief, werd begonnen met de aanleg van een begraafplaats in Recogne. Er werden naast 3000 Duitse soldaten van de Wehrmacht ook 2700 Amerikaanse soldaten begraven.
Deze Amerikanen werden in 1948 herbegraven op de Amerikaanse begraafplaats Henri Chapelle net onder de Nederlandse grens bij Margraten. De Duitsers blijven achter in Recogne en krijgen daar hun definitieve rustplaats.

De Belgische gravendienst begint na de bevrijding met het opgraven van veldgraven en brengt de gesneuvelden over naar 2 Duitse begraafplaatsen in België, waaronder deze in Recogne en de andere in Lommel.
Op burger kerkhoven liggen ook veel Duitsers begraven en deze worden tevens verplaatst naar Recogne. In Nederland is hetzelfde gedaan, enkel zijn deze Duitsers naar Ysselsteyn verplaatst.

De reden van verplaatsing naar een militaire begraafplaats is de eeuwige grafrust die ze daar krijgen en daarnaast liggen bij hun strijdmakkers. Ook zaten de vele burger begraafplaatsen niet te wachten op het verzorgen van graven van hun voormalige bezetter.

De jongste gesneuvelde op deze begraafplaats is 17 en de oudste 52. Vanaf 1954 is de Volksbund verantwoordelijk voor het onderhoud van de begraafplaats.

Praktische informatie

Adres:België, Recogne/Bastenaken. Straatnaam-Recogne
Openingstijden: Zonsopgang tot zonsondergang.
Parkeren: Ruime parkeerplaats voor de begraafplaats.

Gepubliceerd op: 31 maart 2019. Auteur: John van den Boogaart. Laatst gewijzigd op: 1 februari 2024.

Leestijd: 2 minuten

Plaats een reactie