Half augustus 2019 een stuk Zuid en Noord-Holland bezocht. Begonnen bij de Waalsdorpervlakte om vervolgens naar de erebegraafplaats in Bloemendaal te rijden. Via daar naar Driehuis, wat bunkers bezocht en de begraafplaats aldaar. Als laatste de bunkerroute gelopen bij IJmuiden.

Waalsdorpervlakte

Aangekomen bij de militaire schietbaan bij de Waalsdorpervlakte de auto geparkeerd en de Bunkerapp opgestart. Voor degene die graag bunkers bezoeken in binnen en buitenland, ideale app. Helaas stond de bunker waar ik naar toe wilde op militair terrein. Dus op naar de vlakte waar tijdens de oorlog ruim 250 mensen zijn gefusilleerd.

De borden leiden je naar de juiste locatie. Op deze locatie wordt ook jaarlijks de dodenherdenking uitgezonden met de herkenbare Bourdonklok. Je weet wel, de locatie waar sommige mensen aanstoot namen aan de te dikke mensen die daar vrijwillig hun bijdrage geven aan de herdenking. Het is maar waar je je druk over kan maken tijdens een herdenking voor mensen die werden doodgeschoten. 

Aangekomen bij de locatie verwachtte ik eigenlijk een mooi onderhouden locatie zoals je die op tv ziet. Dat was een flinke tegenvaller. Het zij zo. De volgende keer maar eens op 5 mei gaan kijken en fotograferen, een dag na de tvuitzending. Desalniettemin een indrukwekkende locatie als je even probeert terug te gaan in de tijd naar de tweede wereldoorlog. De originele kruisen op de locatie staan in het Friesverzetsmuseum, hier staan nu bronzen replicas. 4 staan er bij het monument, 1 staat er in de duinen op een locatie waar je niet mag komen en de laatste staat achter de bourdonklok.

Deze klok is helaas ook niet van dichtbij te bezichtigen, een bordje verboden toegang wijst erop dat je de klok niet mag benaderen. Gelukkig was er iemand in de buurt die mij toestemming gaf waardoor ik toch even dichtbij de klok kon komen om foto’s te maken. Zoals ik al zei staat achter de klok, die je kunt bereiken door via het fietspad rond te lopen, het laatste kruis van brons. Dit is het zogenaamde Rauterkruis. Op die locatie zijn op 8 maart 38 mannen gefusilleerd als vergelding voor de (onbedoelde) aanslag op Hanns Albin Rauter bij de Woeste Hoeve. 

Tekst gaat verder onder foto’s

Erebegraafplaats Bloemendaal

Na een ritje met de auto aangekomen in Bloemendaal of eigenlijk Overveen zoals het daar heet. Het had inmiddels flink geregend maar hier geen last van gehad gelukkig. Vlakbij het pad naar de begraafplaats staat een bord met daarop een app die je kunt downloaden met de wandelroutes langs de gedenkstenen. Bij mij gaf de app een foutmelding dat hij te oud was, dus als je hier wil rondwandelen kun je de route beter van tevoren in je telefoon zetten. Nu was dit niet het doel van mijn bezoek dus ik liep door naar de erebegraafplaats.

Ik kwam via de zuidzijde binnen maar ik denk dat het de bedoeling is om via de noordzijde naar binnen te komen. Niet dat het veel uitmaakt mijn inziens. Er liep gelukkig nog niemand rond en kon zodoende rustig foto’s maken zonder elementen op de foto die ik als verstorend vind. Een strakke rij kruisen en ineens een felgele bloemetjesjurk ertussen vind ik storend. Ieder zijn keus, sommigen willen graag wat levendigheid op een begraafplaats tijdens het fotograferen. Tijdens een herdenking is het een deel van het onderwerp, maar tijdens een gewoon bezoek fotografeer ik liever geen mensen.

Mooie rustige begraafplaats al is het vrij klein en je hebt het binnen 20 minuten ongeveer gezien. Indrukwekkend mede omdat je hier vlakbij de locaties staat waar deze mensen aan hun einde zijn gekomen. Een volgende keer bezoek ik meteen de gedenkstenen. 

Op onderstaande foto’s de graven van:
Jan BottemaGerrit Jan van der VeenFrans Duwaer | Lodewijk van Hamel |  Walraven van Hall

Tekst gaat verder onder foto’s

Driehuis-Westerveld

In het plaatsje Driehuis ligt de grote begraafplaats Driehuis. Dit is geen oorlogsbegraafplaats al herbergt het wel wat oorlogsgraven. 99% van de graven zijn van burgers. Wel liggen hier bekende burgers. De begraafplaats heeft een eigen route uitgezet langs diverse graven. Deze route kun je hier vinden.

Het is een zeer mooie begraafplaats met een sterk glooiend landschap waardoor graven tegen een heuvel liggen. Aan de graven kun je zien dat hier veel mensen van stand liggen. Het geld heeft goed gerold voor sommigen. Dit resulteert in prachtige graven die sterk verschillend zijn en geen eenheid vormen. Saai is een woord dat je hier niet kunt noemen.

Oorlogsgraven

De graven waren moeilijk te missen door de bloemenzee die er rondomheen lag. Als eerste een zestal graven waarvan 4 de tekst hebben “known unto god”. Hierbij weten ze dus niet wie het slachtoffer is. 2 er van hebben wel een naam. A.H Gray en HFJ Holloway beide dienden bij de navy. 2 anderen dienden bij de RAF. Van de laatste 2 is geen info bekend.

Wanneer je verder loopt op de eerder genoemde route langs de oorlogsgraven kom je ook bijna langs de urn van generaal Hendrik Seyffardt (punt 9 op de routekaart). Deze staat niet vermeld op de noemenswaardige lijst van graven. 
Hendrik was een Nederlandse generaal die vanwege zijn keuze (aan de Duitse kant mee te werken) geliquideerd is door CS-6, een Nederlandse verzetsgroep. Ze waren bang dat Hendrik de dienstplicht weer zou invoeren wanneer hij via de NSB de minister van oorlog zou worden. 

Als represaille ging Aktion Silbertanne van start. Uiteraard zal dit niet de enige reden zijn geweest maar vanaf dit moment werden wel heimelijk veel mensen doodgeschoten als vergelding wanneer er weer eens een aanslag door het verzet gepleegd werd. Je vindt de urn in het driehoekige tuintje vooraan de urnentuin.

Even verderop staat een monument ter nagedachtenis aan de ruim 300 verzetsmensen die zijn gecremeerd door de Duitsers. De tekst op het monument luidt ” Is de dood het leven? is het leven de dood?”.

Na een wandeling over de begraafplaats had ik nog 1 graf mijn lijstje staan die ik wilde bezoeken. Al is het graf leeg, toch is het de moeite waard om te bezoeken. Pim Fortuyn lag hier kortstondig begraven voordat hij verplaatst werd naar Italië. 

Tekst gaat verder onder foto’s

Bunkerroute IJmuiden

Aangezien ik graag tastbare geschiedenis bezoek zijn bunkers daar uitstekend geschikt voor. Ik mag ze graag bezoeken maar ben absoluut geen kenner en heb ook geen intentie mij heel erg te verdiepen in alle typen en soorten. Het zijn machtige bouwwerken en daarom trekt het mij aan.

Marine Kustbatterij Heerenduin W.N. 81

Deze dag de auto geparkeerd aan de Ampérestraat in IJmuiden en vanaf daar de bunkerroute achterstevoren gelopen. Nadeel, je mist het bord met uitleg aan het begin van de originele route, voordeel omdat je met de matige bunkers begint en eindigt met de grootste mooiere bouwwerken.
1 ding wat overal op alle bunkers opvalt, of je ze nu hier in Nederland, België of Frankrijk bezoekt er lopen overal dwazen rond die menen met hun spuitbus de boel te verkloten.

Webmaster

Sinds 2008 ben ik actief bezig met fotografie. Begonnen met Luchtvaartfotografie, toen landmachtfotografie erbij genomen. Deze 2 takken zijn voornamelijk doordeweekse activiteiten en kosten veel snipperdagen. Vandaar een oude hobby weer opgepakt, namelijk WW2. Dit kan ik doen wanneer ik tijd en zin heb. Hierbij fotografeer ik voornamelijk oorlogsbegraafplaatsen, al had je dat wel door als je al op deze website bent. Vooral de verhalen achter de graven fascineren mij. Wie was de persoon waarvan je nu de grafsteen vastlegt. Het is meer dan een naam uitgebeiteld in steen. De zoektocht naar info in allerlei boeken is daardoor een andere grote hobby. Ik ben niet van de artistieke foto's en de regels waaraan je MOET voldoen om de "perfecte" foto te krijgen. Ik fotografeer zoals ik het mooi vind en mijn smaak verandert regelmatig. Heb je vragen of tips over mijn fotografie, stuur gerust een berichtje.