Bezinning

Laatste wijziging: 1 februari 2024.

Wanneer je WW2 begraafplaatsen bezoekt van Duitse zijde zul je merken dat deze begraafplaatsen veelal erg somber zijn ingericht. Het is ook niet erg logisch dat men begraafplaatsen waar onder andere nazi’s begraven liggen met erg veel heldenverering inricht. Oorlogsbegraafplaatsen van de geallieerden zijn ingericht om ze te eren voor het ultieme offer dat zij gebracht hebben voor de vrijheid van ons. De Duitse oorlogsgraven zijn/waren veelal voor nabestaanden een plek om te rouwen en daarnaast ook een plek voor bezinning voor de huidige bezoeker.

Nazi’s

Besef dat er op de Duitse begraafplaats zoals die in Ysselsteyn ook diverse nazi’s begraven liggen. Er liggen hier gesneuvelden die grote misdaden op hun kerfstok hebben en allen* namen deel aan de oorlog die aan vele miljoenen mensen het leven kostte.
Velen zijn vrijwillig in dienst getreden om te vechten voor de idealen van 1 persoon, Adolf Hitler. Een groot aantal zijn echter onvrijwillig ingezet of op erg jonge leeftijd geïndoctrineerd en daarna ingezet als soldaat om mee te vechten. De redenen om actief deel te nemen aan de oorlog zijn divers, het nationaal socialisme en fascisme was 1 van de belangrijkste. Gebrek aan voedsel of mooie beloftes voor de toekomst waren ook redenen om voor de Nazis te gaan strijden.

*) Er ligt ook een 100tal burgers, waaronder kinderen die geen deel namen aan de oorlog maar er wel slachtoffer van waren.

Ook op Ysselsteyn vind je dus gesneuvelden die vanwege allerlei motieven meevochten. Als je langs de talloze kruisen loopt weet je dus vaak niet wat de rol was van die persoon tijdens de oorlog. Was het een fanatieke nazi? Was het een medewerker bij de veldpost die enkel post sorteerde? Was het een 17 jarige die fanatiek joden uit de huizen sleurde om ze af te voeren, of stond hij liever achteraan omdat hij hier helemaal niet wilde zijn?
Feit is dat al deze mensen, hoe klein hun rol ook was, (on)bewust de oorlog in stand hielden.
Waar vaak wel het één en ander over bekend is zijn de grotere namen. De fanatiekelingen, al dan niet overtuigd nazi. Niet elke sadist zal nazi zijn geweest en vice versa maar dat maakt hun daden echter niet minder slecht. Ik persoonlijk kijk minder naar hun politieke overtuiging maar naar hun daden. Een overtuigd nazi die als tuinman de tuinen bijhoudt van het partijgebouw en verder geen misdaden pleegt vind ik minder slecht dan een niet-nazi die uit sadisme mensen martelt. Maar dat is mijn persoonlijke mening. Dat is het mooie wat we hebben overgehouden van de bevrijding die dit jaar (2020) 75 jaar geleden plaats vond. Dat je een eigen mening mag hebben en deze mag uiten.

‘Nazigraven’

Op deze site zullen een aantal graven behandeld gaan worden waaronder die van nazi’s, misdadigers en ook van Nederlandse Ss’ers. Niet iedereen wil dikke boeken lezen maar toch iets lezen over de daders van de oorlog.
SDers die bijvoorbeeld actief waren in het Scholtenhuis waren verantwoordelijk voor de dood van vele Nederlanders. Al dan niet actief voor het verzet zijn deze Nederlanders beestachtig mishandeld en vaak ook vermoord. Ik kan de boekenserie “Het Scholtenhuis” geschreven door Monique Brinks hiervoor aanraden. Deze behandelt diverse facetten van het Scholtenhuis zoals de daders, de daden en hun berechting. Mocht je je druk maken dat heden ten dage een beschonken bestuurder die iemand doodrijdt er met een simpele werkstraf vanaf komt dan ga je je verbazen waarmee diverse (nazi)beulen zijn weggekomen na de oorlog.

De reden waarom ik ze behandel is simpel, geschiedenis moet behandelt worden en niet verzwegen. Ik ging jaren geleden vrij onbevangen de eerste keer naar Ysselsteyn toe met wat bekende namen op een lijstje. Dit triggerde mij om meer te weten te komen over de mannen en vrouwen die op Ysselsteyn liggen. Verwar dit niet met naziverheerlijking. Het is pure interesse in de oorlog zoals velen met mij hebben, dit zonder enge bijbedoelingen.
Lees het, bekijk de foto van het graf en bezin.

“Het was ook iemands zoon

Iedereen die boeken leest over de oorlog en met name de holocaust weet waartoe de nazi’s in staat waren. Ik persoonlijk zal hierom nooit nazi’s herdenken. Ik zie vaak de kreet “het was ook iemands zoon” of “ook zij hebben recht op rust of vergiffenis” ,“velen werden onder dwang ingezet en konden er niets aan doen”.  Dat een X aantal gedwongen werden ingezet is zeker een valide punt. Of ze er niets aan konden doen valt her en der te betwisten. 
Je weet echter in heel veel gevallen niet wat de persoon achter de grafsteen heeft uitgespookt, behoorde hij tot die groep? Je weet niet hoeveel mensen hij de dood ingejaagd heeft ook al werd hij onder dwang ingezet.
Misschien nul, misschien honderden. Van beiden zullen er op de Duitse oorlogsbegraafplaatsen liggen. Maar je weet vaak niet wie wat gedaan heeft. Daarentegen ga ik niemand verbieden iemand te herdenken. Dat is aan die persoon zelf. Herdenk wel om de juiste reden als je dat doet.
Niet puur omdat hij jong was, of dat hij op een zielige manier om het leven kwam. Of er aardig uitzag, of omdat het iemands zoon was.
Hitler was ook iemands zoon. Himmler was iemands zoon.
Je kunt wel iemands (laatste) daden herdenken mijn inziens. De daad ansich. Bijvoorbeeld het redden van onschuldige Nederlandse levens. Ook hiervan liggen er diversen op Ysselsteyn.

Holocaust


Dit onderwerp zullen de meesten op school wel behandeld hebben. De uitroeiing van bijna 6 miljoen joden onder andere in vernietigingskampen zoals Auschwitz, Treblinka, Sobibor, Belzec. In Nederland waren ook wat kampen, dit waren echter geen vernietigingskampen. Doch zijn er hier ook vele slachtoffers gevallen door mishandeling, ondervoeding of ziektes.
Vught, Amersfoort en Westerbork zijn de kampen die je vandaag de dag nog kunt bezoeken in Nederland. Vanaf Westerbork vertrokken treinen met de eindbestemming Auschwitz en Sobibor. Het bezoeken van deze voormalige vernietigingskampen staat nog op mijn lijst. Westerbork en Vught zijn ook indrukwekkend om te bezoeken en zeker aan te raden, Kamp Amersfoort heb ik nog niet bezocht, de fusilladeplaats aldaar wel. Mocht je Vught bezoeken vergeet dan vooral de fusilladeplaats in de bossen niet.

Ongeveer 75% van Nederlandse joden zijn door de nazi’s gedeporteerd, 107.000 joden werden voornamelijk via Westerbork naar de vernietigingskampen gestuurd. Ook Anne Frank en haar familie ontkwam niet aan de deportatie. Anne en haar zus Margot zijn enkele weken voor de bevrijding gestorven in kamp Bergen Belzen. Eén van de verantwoordelijke SSers voor haar arrestatie en deportatie kun je vinden op Ysselsteyn. Hij is nooit berecht, hij koos voor de ‘makkelijke’ weg en pleegde zelfmoord in de gevangenis. 

Lees je graag boeken? Lees dan de volgende boeken eens waar veelal uit ervaring geschreven wordt over de holocaust.

De fotograaf van AuschwitzLuca Crippa Maurizio Onnis
Inside the gas chambers: 8 months in the sonderkommando of AuschwitzShlomo Venezia
NazimoordfabriekenTon Roozeboom

Op de pagina van de Anne Frank stichting kun je uitgebreide artikelen lezen over de holocaust, het ontstaan ervan, de oorzaken en de gevolgen.

Anne Frank Stichting

Plaats een reactie