In het plaatsje Margraten in Limburg vind je de gelijknamige Amerikaanse begraafplaats waar enkel nog Amerikanen liggen.
Je kunt de begraafplaats vinden aan de N278 die vanaf Maastricht naar Vaals loopt. Als adres kun je in geven Margraten-Amerikaanse begraafplaats. Er is een parkeerplaats aanwezig en tevens toiletvoorzieningen.
Er lopen diverse beveiligingsmensen rond om alles in goede banen te leiden en waarbij je terecht kunt voor vragen.
Grieving mother
Je betreedt de begraafplaats via het ereplein. Voor de memorial tower ligt een vijver met aan het eind een standbeeld van een “grieving mother”
Geschiedenis
In 1944 is de Amerikaanse gravendienst compagnie (611th GRC) begonnen met de aanleg van de begraafplaats. Het was op dat moment nog een boerenakker. De aanleg werd in Nederland gedaan omdat de hoogste legerleiding de belofte had gedaan dat er geen Amerikanen begraven werden op vijandelijke bodem. Aangezien de opmars naar Berlijn was ingezet werden er veel slachtoffers verwacht.
In het begin werden niet enkel Amerikanen hier begraven, ook Duitsers lagen in een apart vak begraven. De QSC (Quartermaster Service Company) waren verantwoordelijk voor het begraven van de gesneuvelden. Het waren voornamelijk zwarte militairen die deze zware klus moesten voltooien.
Toen de toestroom van slachtoffers zo groot werd dat zelfs de vele militairen het werk niet meer aankonden werd ook de burgerbevolking van Margraten ingeschakeld. In eerste instantie werden de slachtoffers niet in kisten begraven maar in matrashoezen. Reden hiervan was dat ze toch weer opgegraven moesten worden om een definitieve rustplaats te krijgen.
Sommigen werden gerepatrieerd, anderen zijn in Nederland gebleven en hebben hier hun eeuwige grafrust gekregen.
In het boek “Van boerenakker tot soldatenkerkhof” kun je verschillende verhalen lezen van ooggetuigen die tijdens en na de oorlog de aanleg van de dodenakker hebben mee gemaakt.
Na de oorlog
Daar de Amerikanen na de oorlog een eigen begraafplaats wilde zonder andere nationaliteiten en zeker geen Duitsers, werden deze Duitsers verplaatst naar Ysselsteyn.
In ’47 werd besloten dat het aantal Amerikaanse begraafplaatsen in Nederland minder moest worden waardoor het aantal graven op Margraten groeide. Er lagen op een gegeven moment ruim 17000 graven op Margraten. Na een gedeeltelijke repatriëring naar het thuisland zijn er uiteindelijk 8301 graven overgebleven.
Één Amerikaan, PFC Joseph Fletcher Hill is in 2001 nog gerepatrieerd waardoor er dat graf leeg is.
Medal of Honor
Hedendaags zijn er dus 8301 graven te vinden op Margraten. 6 personen hebben de Medal of honor ontvangen voor een heroïsche actie. Deze graven kun je onderscheiden door een goudkleurige ster en letters op hun grafsteen en verticaal staat “Medal of Honor”. Alle andere graven zijn gelijk zonder aanzien des persoon of rang.
De ontvangers van de Medal of Honor op Margraten zijn:
- Robert G. Cole
- Walter C. Wetzel
- Walter J. Will
- Willy F. James Jr
- George J. Peters
- George Peterson